PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty Re: PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  jordibonet el Dc 25 Set 2013, 14:30

Moltes gràcies Melitón.

Li passaré el que m'expliques a la interessada i espero que el germà s'avingui a col·laborar.

En quant a les accions, son de la Telefónica i per tant tenen certa estabilitat en cotització, així que si es pot resoldre per la vía exclusivament notarial, val la pena intentar-ho.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty Re: PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  Melitón el Dt 24 Set 2013, 23:48

Bona tarda,
El més senzill és que el germà que no vulgui coincidir faci un poder a favor del seu advocat o algú de la seva confiança per tramitar l'herència, que pot fer-se de manera específica per a aquesta herència, per a tots els tràmits, sense cap problema.
Tal com suposa, els documents a firmar són: Declaració d'hereus i Acceptació d'herència.
Les declaracions d'hereus a favor de descendents, ascendents i consort o parella estable, correspon formalitzar-les al notari competent per actuar al lloc d'última residència del causant (art. 979 LEC). La resta de beneficiaris (fins el 4t grau de consanguinitat, o sigui, cosins del causant) han de tramitar la declaració d'hereus via judicial.
Pel que fa al primer (Declaració d'hereus intestat), donat que es tracta d'herència de mare a favor de fills, correspon fer-ho al notari competent per actuar a l'últim domicili de la difunta, el qual ja indicarà la documentació necessària, que normalment serà: Certificat de defunció, certificat d'últimes voluntats, DNI o certificat d'empadronament de la causant, llibre de família o documentació anàloga per acreditar la descendència de la difunta, (i certificat de defunció del marit en el seu cas, si no constés anotada aquesta defunció en el llibre de família). Aquest primer tràmit comença per un requeriment que pot firmar qualsevol interessant a l'herència (en aquest cas, un sol dels germans), ja que el resultat serà el mateix, sigui qui sigui el requirent. El notari demanarà també la compareixença de dos testimonis, que poden ser familiars del causant, però no han de tenir interès directe en la successió. Passats 20 dies hàbils, durant els quals es comprova si existeix algun testament (hi ha situacions en què existeix errada al certificat d'últimes voluntats) el notari farà la declaració de notorietat identificant els hereus de la causant, conforme a l'ordre successori legal.
Però el segon tràmit caldrà fer-lo conjuntament amb l'altre hereu, ja que l'adjudicació dels béns hereditaris (tot i que es faci per meitat) requereix la concurrència de tots els hereus, pel que caldrà disposar d'aquest poder. El notari pot col·laborar en la mesura del possible per facilitar la firma, però no té potestat per requerir als hereus per a que compareguin a la notaria a l'efecte d'acceptar una herència, ja que és un òrgan de jurisdicció voluntària.
Tot i que es tracti d'una herència de patrimoni modest, al meu entendre val la pena tramitar-ho, perquè tots aquests tràmits tindran un cost molt inferior als béns existents, salvant el que ja ha apuntat el Cesc, en el sentit del valor que poden tenir a dia d'avui les accions (tot i que el valor que constarà a l'herència serà el referit a la data de defunció), perquè si han baixat molt de valor, potser caldrà considerar la conveniència de tirar-ho endavant, sense entrar en les dificultats que pugui posar l'entitat a materialitzar el canvi de titularitat, que apunta el Cesc.
Altra cosa és que un germà no vulgui apoderar a tercers ni cooperar, que obligaria a endegar un mecanisme processal (conegut per "interrogatio in iure"), previst a l'art. 461-12.2 del CcC, en virtut del qual, el jutge requereix a un hereu per a que declari si accepta o repudia a l'herència dins d'un termini breu (màxim dos mesos), i que s'entén renunciada si el requerit no contesta (art. 461-12.3 del CcC). En aquest cas, sí que ja caldria fer una estimació de costos amb l'advocat, per decidir.
És correcta també la previsió feta per la Irina, en relació a l'acceptació de l'herència a benefici d'inventari, tot i que està subjecta a termini (en principi, dins dels sis mesos a partir de la defunció).

Melitón

Nombre de missatges : 27
Fecha de inscripción : 08/10/2009

Tornar a dalt Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty Re: PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  jordibonet el Dl 16 Set 2013, 10:16

Muchas gracias por las respuestas.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty Re: PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  irina el Ds 14 Set 2013, 08:16

Hasta donde yo se, coincido con Cesc en que cada hermano puede hacer los trámites por separado, sin tener por qué coincidir presencialmente en los actos. La pega es que en esos casos el proceso tiene que estar tutelado por un juez (mientras que cuando existe testamento los notarios se encargan de todo y van llamando a las partes por separado si es preciso).

Ante un tema que puede complicarse por la falta de colaboración del hermano, yo no lo enfocaría hacia nombrar apoderados (lo cual está bastante restringido en los procesos sucesorios), sino ir a un notario de confianza para que a través de sus gestorías/abogados inicien el trámite judicial de declaración de herederos y aceptación de herencia.

Por si las moscas, hay que aceptar la herencia a beneficio de inventario, de forma que si apareciera alguna deuda o carga sobre el caudal relicto, la responsabilidad de los herederos solo alcanzaría hasta el importe recibido en herencia.

http://www.abogados.madrigalgarcia.es/servicios/legales/particulares/documentos/herederos-se-niegan-colaborar-resto-56.asp

http://www.tuguialegal.com/declaraherederos.htm

http://www.tuguialegal.com/tramitesher.htm


irina

Nombre de missatges : 262
Fecha de inscripción : 07/11/2009

Tornar a dalt Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty Re: PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  cesc el Dl 09 Set 2013, 20:15

Si que pot,pot firmar i fer tramits sense ni veures amb el seu germa.No tenen pq. estar junts per exemple en el moment de l´acceptacio de l´herencia.Una altra cosa es que el germa no li possi facil i el mes important,pels imports que comentes no val la pena,no pel liquid de la llibreta sino per les accions, ja que poden valer molt menys (si es que els 3000 eur ja no es el valor actual) i tot i valer realment uns 3000 euros depen de quina entitat les tingui dipositades li fara la vida imposible,sobretot si es el BBVA,tan pel que fa al seu repartiment com per la sava venta i custodia.Que faci be els numeros pq. a mi no em surten.
Sort.

cesc

Nombre de missatges : 443
Fecha de inscripción : 16/12/2008

Tornar a dalt Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  jordibonet el Dl 09 Set 2013, 18:54

Aixó es per als experts en legislació:

Tinc una amiga a qui li ha mort la mare ja vidua, no va deixar testament, els bens son poca cosa ja que la dona vivía de lloguer i fins i tot la filla l'havía d'ajudar per pagar les despeses ja que la seva pensió era molt minsa:
- les poques pertenences personals.
- poc més de 500€ en una llibreta d'estalvi.
- uns 3.000€ en accions cotitzades.

El problema es que te un germà amb el que no es parla, tampoc (el germà) es parlava amb la difunta mare, de fet ni va anar a l'enterrament.

Total, que si pot apoderar a algú per fer els tràmits ho tiraría endavant, però si no, diu que prefereix oblidar-se'n abans que trobar-se amb el seu germà cara a cara, i aquí ve el meu dubte:

Pot un apoderat actuar per compte de la hereva en tots els tràmits davant notari?, o n'hi ha algún en el que ella haurà de ser-hi presencialment amb el seu germà?. Si no m'equivoco al no haver-hi testament, els tràmits davant notari son: Declaració d'hereus i Acceptació d'herència, si m'equivoco prego que em corretgiu.

Si el germà no col·labora, pot fer ella els tràmits per recuperar la part que li toca?.

Moltes gràcies per endavant.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT Empty Re: PETITA HERENCIA SENSE TESTAMENT

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum