Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

03/11/2013 - ECONOMIA - Canvis en el sistema impositiu català - Eduardo Magallón

Ir abajo

03/11/2013 - ECONOMIA - Canvis en el sistema impositiu català - Eduardo Magallón Empty 03/11/2013 - ECONOMIA - Canvis en el sistema impositiu català - Eduardo Magallón

Missatge  Admin Dg 03 Nov 2013, 14:09

La Vanguardia
ECONOMIA
Pàgines 72 i 73
Canvis en el sistema impositiu català
Les herències fins a 1 milió d'euros seguiran pagant impostos baixos
Publicat el 03/11/2013
Eduardo Magallón
Barcelona

Canvis en el sistema impositiu català
Les herències fins a 1 milió d'euros seguiran pagant impostos baixos

El Govern en deixa gairebé exempts els cònjuges i, si reben menys de 200.000 euros, els fills

RECAPTACIÓ L'Executiu preveu amb aquesta mesura temporal ingressar 110 milions d'euros

La recuperació parcial i temporal de l'impost de successions a Catalunya implicarà que els fills, néts i ascendents deixin d'estar exempts al 99% com ara i paguin de forma progressiva en funció de l'import de l'herència. En el cas dels cònjuges, la reforma els deixa pràcticament exempts de tributació ja que gaudeixen de bonificacions del 99%, segons el projecte que presentarà aquesta setmana el Govern i a què ha tingut accés aquest diari.

Per tant, els que gaudiran d'un millor tracte fiscal són, en primer lloc, els familiars que són més propers al difunt o difunta, i en segon, els que rebin una herència de valor econòmic més baix. Com més llunyà sigui el familiar i més alta sigui la xifra que es percep d'herència, més gran serà la quantitat que s'haurà de pagar al fisc.

Com a exemple, un fill que percebi una herència de 200.000 euros pagarà només set euros. En el cas que la quantitat percebuda sigui 250.000 euros més l'habitatge habitual d'uns 250.000 euros, pagarà uns 1.433 euros per impost de successions, respecte als dotze euros actuals. Això significa un tipus mitjà efectiu de tributació del 0,3%. Per a una herència d'un milió d'euros (inclosos un habitatge habitual de mig milió), la quota serà de 9.702 euros (l'1%) enfront dels 118 euros actuals en el cas dels fills.

La norma, que tindrà un caràcter temporal, preveu que la tributació per a herències de fins a un milió com les descrites sigui molt baixa. El salt es produeix a partir d'aquesta quantitat. Per exemple, per a una herència de tres milions (la meitat de la qual correspon a l'habitatge habitual), els fills hereus pagarien 286.967 euros, davant els 5.770 actuals. Això significa que en aquest exemple es passaria d'un tipus mitjà efectiu de tributació del 0,2% al 9,6%.

Així doncs, el que es reforma són les bonificacions, reduint-les en relació amb les existents. El tipus que es paga continua sent el mateix i oscil·la entre el 7% i el 32% en funció de la base liquidable. La desgravació per heretar l'habitatge habitual es manté en el 95% com succeeix avui.

I, quin impacte tindrà la reforma en els comptes públics? La Generalitat espera recaptar 108,4 milions d'euros addicionals. Així, es neutralitzaria l'efecte derivat de l'anterior reforma impulsada també pel Govern de CiU tot just arribar al poder i que va entrar en vigor l'1 de gener del 2011. En total, la recaptació per aquest tribut serà d'aproximadament 241,6 milions. Per tant, el canvi impulsat significa tornar a la situació anterior en termes de recaptació, però millorant la progressivitat i la proximitat sobre la base del parentiu.

La modificació implica també triplicar el nombre d'hereus que hauran de passar per la Hisenda catalana. Fins ara, aproximadament el 6,2% de tots els hereus havien de pagar alguna cosa a Hisenda en concepte d'impost de successions, la qual cosa equivalia a uns 5.000 contribuents. Amb el canvi que entrarà en vigor l'1 de gener vinent, en seran un 18,5% (uns 12.000).

Dels que han de ser contribuents per l'impost de successions, el 40% paga menys de 300 euros. De la resta (els que paguen més), el 74,2% correspon als grups de parentiu més llunyà. En el cas de fills i filles, només quatre de cada cent paguen més de 300 euros en impostos en heretar.

Encara que està previst que la reforma entri en vigor l'1 de gener, els seus efectes no es notaran fins a l'1 de juliol, ja que els contribuents disposen de sis mesos per haver de fer efectiu el corresponent tribut.

03/11/2013 - ECONOMIA - Canvis en el sistema impositiu català - Eduardo Magallón NovaBaseImp           03/11/2013 - ECONOMIA - Canvis en el sistema impositiu català - Eduardo Magallón NovaEscala2013

Objectiu: reduir el dèficit

En l'acord que van firmar el 19 de desembre de l'any passat el president Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que va facilitar la investidura de Mas, es va pactar la recuperació de més trams de l'impost de successions. El compromís no es va poder dur a terme aquest any, ja que no hi va haver pressupostos perquè es van prorrogar els del 2012.

Finalment, les modificacions no es van introduir en la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2014 que el Govern va remetre fa un parell de setmanes al CTESC (Consell de Treball Econòmic i Social) perquè emetés el corresponent i preceptiu dictamen.

Més enllà del compromís polític, la justificació econòmica de la recuperació parcial de l'impost està en la necessitat d'augmentar els ingressos tributaris de la Generalitat per prosseguir amb el procés de consolidació fiscal. El 2010, just abans de l'última reforma, la Generalitat va recaptar per l'impost de successions i donacions 658,8 milions d'euros. L'any següent, la recaptació va caure a 398,2 milions. El 2012, els ingressos per aquest tribut van ser de 395,3 milions. Entre el gener i el setembre d'aquest any, s'han recaptat 282,0 milions.

La Generalitat sempre denuncia que no pot disposar de tots els tributs que es generen a Catalunya i que a més l'Estat central ha impedit la creació d'alguns de nous com el de dipòsits bancaris o el de la taxa farmacèutica. L'objectiu últim és aconseguir nous recursos amb què embridar el dèficit fins a l'1% exigit per l'Estat per al 2014. Especialment després que la Generalitat s'hagi mostrada contrària a fer més retallades de les despeses.

Segons els càlculs de la balança fiscal de Catalunya amb l'Administració central s'aprecia que la comunitat aporta el 19,7% de tots els ingressos que genera Espanya i només en rep l'11,2%. A més, la Generalitat denuncia que no s'ha beneficiat de les pujades tributàries dictaminades per l'Estat.
   03/11/2013 - ECONOMIA - Canvis en el sistema impositiu català - Eduardo Magallón Ingressos2013
Admin
Admin
Admin

Nombre de missatges : 1108
Fecha de inscripción : 26/10/2008
Edad : 75

http://www.nosuccessions.org

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum