Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

planificant herencia - lletra petita

3 participantes

Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  manel.rawal Dc 03 Mar 2010, 10:24

En pocs dies m' hi poso amb aquest tema, i repasarem tots el nostre historial de salut .... de cara a sol.litar el grau de discapacitat.

D' altra banda, he començat a estudiar tot el caudal hereditari i fent numeros, posant numeros als inmobles ( pis bcn, casa poble, rustica, etc....), començant pel valor cadastral y aplicant els corresponents coeficients correctors o d' actualització ( alguns en el cas de Valencia, me'ls he inventat i a l'alça, doncs és tracta de rústica de secà amb un valor mínim irrisori).

He vist que en alguns casos i depenent de si qui hereda té més de 75 anys i una reducció de 275.000 eur, potser em convé posar valors el més alt possible per si hi ha alguna venta posteriorment i pagar menys de plusvalua ( no se si el que dic és correcte)

El problema o el parany que trobo, no se si correcte el plantejament, és que al ser el meu pare i oncle copropietaris (+75 anys) al 50%, en cas de faltar primer el meu oncle, el caudal hereditari podria passar a ser el 100% en cas d'acumular les 2 parts el meu pare ( per herencia entre germans copropietaris), i passar en una propera transmissió de pare a fills, el 100% amb unes reduccions per parentiu menors a la reducció de +75 anys amb el que tocaria pagar. També podria donar-se el cas d' oncle a nebots ( en cas de faltar primer el pare).

En aquestes darreres transmissions "a fills o nebots" les reduccions per parentiu son menors, no se si podriem declarar un import menor per una propietat declarada amb un valor superior anteriorment. Suposo que la llei només diu que el mínim és el valor cadastral + coeficient actualitzador. En cas contrari el caudal hereditari podria superar les reduccions per parentiu i tenir que pagar més, doncs aquestes son menors i per etapes, a la reducció de +75 anys.

Bé, en tot cas, no se si cal fer tanta analisi, el tema principal és el que ja em tractat, gaudir de la reducció de + 75 anys, i depenent de la "subhasta" de l'etapa, declarar uns valors o altres.

Graciès,
Manel

manel.rawal

Nombre de missatges : 19
Fecha de inscripción : 15/07/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  jordibonet Dt 02 Mar 2010, 16:13

He parlat amb el meu pare aquest migdía per confirmar com els hi va anar a ells, i m'ha dit que si que se'ls hi va fer un reconeixement en persona (no a domicili), be, mes aviat diu que va ser com una entrevista, però també m'ha confirmat que van tindre que portar els originals de tots els informes i proves diagnòstiques, ara, d'aixó fà ja molts anys, així que potser la cosa ha canviat, i també pot ser que al meu pare que ja va cap els 90 li falli la memòria.

En tot cas fa poc que mitjançant un gestor hem demanat la revisió de grau, i en aquest cas si que el gestor ens va dir que la sol·licitud ja havía d'anar acompanyada de fotocòpies dels informes i proves diagnòstiques, ja que segons paraules del mateix gestor, quan es tracta de la revisió de grau, ja ni tant sols citen al beneficiari, ara, ja ens va dir que si que segurament ens citaríen per aportar els originals per compulsar les fotocòpies previament aportades.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty planificant herencia - lletra petita

Missatge  manel.rawal Dt 02 Mar 2010, 13:12

Em pensava que es feia una valoració acurada del grau de discapacitat "in situ" posteriorment a la sol.licitut, però com tu dius, més val anar recopilant tots els informes mèdics i qualsevol diagnostic, pot ser d' utilitat. El meu oncle també va a la Puigvert. La meva mare a l' Hospital del Mar. Tots dos tenen dificultats auditives, independentment d' altres dol.lencies. El meu pare té problemes cardiovasculars. Obriré una carpeta on anar afegint tot el que vagi trobant.

Merci
Manel

manel.rawal

Nombre de missatges : 19
Fecha de inscripción : 15/07/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  jordibonet Dt 02 Mar 2010, 12:10

Jo t'explico el cas meu respecte als informes per demanar la discapacitat:

- A la metgessa de familia del CAP li vaig demanar un informe i com tenen l'historial informatitzat va sortir al moment, ara be, ma mare també te afeccions renals, i en l'esmentat informe no estava la cosa al día, ja que aixó mes aviat li tenen controlat a la Puigvert, així que ho vaig complementar amb l'informe d'aquesta última mes el darrer anal·lisi.

- A mes pateix de sordera, però mai li havía sigut diagnosticada. Un truc per no passar per l'especialista, es anar a qualsevol centre auditiu on generalment li faràn una audiometría gratuita, es clar que després us apretaràn per que compreu un audifon, però com es quelcom que val molts quartos, sempre us en podeu sortir dient que us ho heu de pensar amb calma. El mateix es pot fer amb els problemes de vista per mitjà de qualsevol optica.

- No oblidis que una sequela per accident pot ser important, es el cas de ma mare que te una falta de mobilitat a un braç, però com es pensava que alló era molt antic, no se, sembla que ho tenía assumit i no ho va acreditar ni dir en el primer reconeixement que li van fer ja fà molts anys, ara que li estic gestionant la renovació ho he afegit.

En definitiva, val mes fer de mes que de menys, ja que coses que potser no els hi semblin greus, o que les tinguin assumides com a consequencia de la vellesa com, incontinencia, insomni, vertigens, deformitats als peus, etc., son coses que sumen i convé declararles, i si pot ser, acreditarles documentalment, ara, em sembla que la primera vegada els papers els pots aportar quan es faci el reconeixement que segons diuen triga com a mínim un any, així que hi ha temps per anar cercant o demanant nous diagnostics.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty planificant herencia - lletra petita

Missatge  manel.rawal Dt 02 Mar 2010, 11:29

Graciès Irina,

En cuanto al tema de la vivienda habitual, por ahora creo que es mejor la venta, pues la instalación de ascensor es complicada, creo que obligaria a una expropiación de una parte de los bajos y a modificar estructuralmente la finca. Es un piso en Ciutat Vella, Barcelona. El hueco de escalera da para instalar ascensor, pero sube por la parte de detras de la finca y a partir del primer piso, siendo el hueco lugar de paso con peldaños. La solución seria complicada si es posible, tanto arquitectonicamente como llegar a quorum entre los vecinos. Por otro lado se trata de un piso viejo. Suelo terrazo viejo, cocina vieja, wc + plato ducha en 1,5 m2. Lo he pintado todo, he repasado y saneado la instalación electrica, es un piso con muchas posibilidades, mucha luz, etc..... pero necesitaria mantenimiento constante y una inversión. Alquilarlo relativamente significaria no poder disponer de el en caso de necesidad, estar más ocupado, y quizás tendria otros problemas con los arrendatarios, ya que el perfil de estos quizás no fueran el más deseado. Creo que mis padres y mi tio cada dia necesitan más tiempo. Además, preferiria una entrada de dinero para afrontar cualquier gasto extra. El alquiler de su nueva vivienda, que ahora pagan es posible siendo 3 personas, pero siendo 2 seria excesivo, y no me gustaria pasar por otra mudanza a otro piso de alquiler más pequeño.
Trataré de valorar lo que me supondria pagar de plusvalia municipal e IRPF ( teniendo en cuenta que se "bonifica" el hecho de los 35 años de propiedad).

En cuanto a la valoración de grado de discapacidad, tengo todos los impresos y me informaron que solo tenia que adjuntar un informe medico cualquiera. Que pasarian a hacer la valoración. No se si debo pedir algún tipo de informe médico más técnico. Mi madre y mi tio son enfermos renales.

Bien, no me extiendo más. Conforme vaya "descubriendo" cosas de este "apasionado mundo" ire haciendolo saber en este hilo. Esta bien que las leyes ponderen al máximo cualquier situación, aunque creo que lo que realmente hacen es filtrar y ponderar el expolio sin cortar sus ingresos. Creo que con tanta burocracia y tanto control administrativo, cada vez esto se parece más al "gran hermano" de Orwell. Tengo 43 años y si no fuera`por mi familia, creo que me buscaria un paraiso tropical o me esconderia en lo más profundo de la Amazonia, aunque seguro que me encontrarian.....

Saludos,
Manel

manel.rawal

Nombre de missatges : 19
Fecha de inscripción : 15/07/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  irina Dl 01 Mar 2010, 19:32

A mi juicio, es bastante razonable y prudente la planificación general que se está planteando para optimizar las diferentes circunstancias de este caso:

** Las adaptaciones testamentarias, están encarriladas, siendo solo cuestión de encontrar el momento idóneo y explicárselo adecuadamente a las personas intervinientes.

** Vivienda habitual: Es el principal patrimonio de la familia, por lo que es importante no precipitarse en las decisiones, especialmente si se inicia un proceso de venta, ya que si bien la carga impositiva en IRPF no sería muy elevada (por los 35 años de antigüedad en la adquisición), se podrían diluir otros beneficios fiscales futuros. Estudiad a fondo las otras opciones expuestas, que permitirían igualmente generar ingresos adicionales, tal como indica Jordi. En el primer mensaje se comentaba que se trata de un quinto piso sin ascensor, por lo que quizá se podrían solicitar las ayudas públicas a la rehabilitación e instalación de ascensores que se han puesto últimamente en marcha (https://www.gencat.cat/diari/5565/10032154.htm), por lo que además de una mayor comodidad para las personas, se generaría una importante revalorización de la finca.

** El tema de la solicitud de valoración de posibles grados de discapacidad, no lo demoréis demasiado, ya que el trámite inicial es muy rápido y sencillo (tan solo presentar el impreso: http://www.gencat.cat/benestar/impresos/15220.pdf) y al cabo de unos meses ya os llamarán. Mientras tanto, podéis ir preparando la documentación médica justificativa, pruebas complementarias, etc. Importante que tengáis en cuenta que la fecha de efectos de la valoración es la de PRESENTACIÓN DE LA SOLICITUD y no la del reconocimiento final por parte de los evaluadores. Como el tema de la dependencia es mucho más complicado y difícil de conceder, se puede dejar para más adelante.

Es de desear que tengáis suerte en los diferentes trámites, que si se realizan concienzudamente, pueden ayudaros a minimizar el impacto recaudatoria agregado, que podría dispararse por las diferentes combinaciones implicadas con los grados de parentesco.

Saludos.

irina

Nombre de missatges : 262
Fecha de inscripción : 07/11/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  jordibonet Dl 01 Mar 2010, 10:53

Efectivament hi ha un límit de 500.000 en la reducció per habitatge habitual, però no et fixis amb el tema del mínim de 180.000 ja que te una aplicació curiosa que només es efectiva en habitatges de força valor quan es distribueix entre mes d'un hereu. En tot cas per el que ens has explicat, es quelcom que no t'hauría de preocupar ja que amb 100.000 de valor cadastral será dificil que el valor d'herència sigui mes alt del límit.

Per un altre cantó el hereu que s'aplica la reducció per habitatge habitual si ven l'immoble abans de que passin 5 anys li reclamen el no pagat en el seu moment, ara, si que es pot llogar i de fet es el que trobo mes raonable en aquests moments, a mes hi han pòlisses d'assegurances per cobrir la morositat i/o desperfectes, treuen rendibilitat, però donen seguretat que crec que es el que interessa si s'han d'aprofitat els quartos per cobrir necessitats. I l'altre alternativa tal i com ha dit la Irina es el tema de la Hipoteca Inversa, es questió de fer números i rumiar-ho amb calma.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty planificant herencia - habitatge habitual

Missatge  manel.rawal Dl 01 Mar 2010, 10:35

Hola!
Graciès pels vostres aclariments. Estudiaré més a fons la llei sobre habitatge habitual.

Sembla que de moment, sense conèixer la llei, per sort els testaments fets sont prou correctes.
En quant a canviar testaments, tal com aclara molt bé Jordi Bonet, esperaré fins a l' 1 de juliol de 2010. La meva mare fará 75 anys i a més, entrará una nova etapa de l' impost. No vull molestar innecesariament als meus pares i oncle abans.

En cas de faltar el meu pare, si que hauriem de canviar inmediatament el testament de l'oncle. El seu 50% de l' habitatge habitual no ens el podriem deduir, al ser herencia d' oncle a nebots. Com diu en Jordi Bonet, hauria d' afegir a la meva mare per gaudir la reducció de +75 anys.

Graciès Irina pels enllaços. M' estudiaré el tema de la lletra petita de l'habitage habitual.

- Sabeu si havia uns limits per a la reducció de l'habitatge, màxim 500.000 del valor total, i en cas de prorrateig entre els hereus, un limit inferior per a cadascú de 180.000 eur?

Ara no tinc clar de si en cas de practicar la reducció per habitatge habitual, hem permeten desprès vendre el pis o llogar-lo. Varen adquirir el pis fa més de 35 anys. Crec que potser una bona idea vendre per tenir "cash" de cara a tots els gastos médics o d' assistència que poden sorgir.

Bé, graciès.
Manel

manel.rawal

Nombre de missatges : 19
Fecha de inscripción : 15/07/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  irina Ds 27 Feb 2010, 10:18

En este caso se generan enlaces con diferentes aspectos de la
legislación tributaria y civil, que lógicamente pueden complicarse algo
en función de como se vayan produciendo los acontecimientos. Las
diferentes soluciones propuestas por Jordi Bonet van en la buena
dirección, ya que son un punto de equilibrio entre las diferentes
normativas. Por si puede ser de ayuda, a continuación añado algún matiz
adicional:

REDUCCIÓN POR VIVIENDA HABITUAL: Tal como está redactado el
artículo 18.3 del Proyecto de Ley de Sucesiones, en el Boletín Oficial
del Parlament de Catalunya de 17/2/2010, se podría interpretar que, incluso
sin estar ingresado en un centro residencial, se podría también
alquilar la vivienda en propiedad, si bien en este caso, hay que tener
en cuenta el límite máximo de los 10 años anteriores a la fecha de
defunción, para poder aplicar la reducción.



Art. 18.3 Si en el moment
de la realització del fet imposable el causant tenia la residència efectiva
en un altre domicili del qual no era titular, també té la consideració d’habi­tatge
habitual el que tenia aquesta consideració fins a qualsevol dia dels deu anys
anteriors a la seva mort. La limitació dels deu anys no es té en compte si el
causant ha tingut el seu darrer domicili en un centre residencial o
sociosanitari. EN AQUESTS CASOS,
no regeix la prohibició de cessió a terceres persones establerta en l’apartat
1 d’aquest article.





PLUSVALÍA MUNICIPAL: Se debería analizar si en la ordenanza
fiscal del municipio donde esté ubicado el inmueble de propiedad existe
algún tipo de bonificación para la vivienda habitual, ya que los
avances incorporados a la legislación del ISD, sobre residencia en
geriátricos, alquiler de la vivienda habitual, requisitos de
mantenimiento por parte de los herederos, algunos ayuntamientos los
irán incorporando gradualmente a sus normativas (a efectos de
homogeneización de criterios), pero no tienen la obligación de hacerlo,
por lo que podrían generarse desagradables sorpresas a la hora de
liquidar este otro injusto tributo.

TRANSMISIÓN PREVENTIVA VIVIENDA HABITUAL POR LOS ACTUALES PROPIETARIOS:
Antes de vender, en las actuales dificultades del mercado inmobiliario,
hay que valorar además las consecuencias en el IRPF (al no poderse
aplicar a continuación la exención por reinversión en vivienda
habitual, si bien en función de los años de propiedad acumulados, la
aplicación parcial de los antiguos coeficientes de abatimiento, podría
atenuar la tributación efectiva), asi como en plusvalía municipal y
lógicamente a los activos financieros o cuentas corrientes en que se
invierta el importe de la venta, no le son aplicables las reducciones
por transmisión de la vivienda habitual del fallecido. Antes de una
posible venta, analizar la interesante opción de alquiler que propone
Jordi o bien, en casos extremos se podría estudiar con vuestra entidad
financiera si puede ser rentable constituir una HIPOTECA INVERSA,
recomendable para casos de propietarios de edad bastante avanzada que
necesitan complementar sus pensiones para poder sufragar los gastos de
dependencia o similar. La pega es que a los herederos les llega una
vivienda hipotecada, que deberán amortizar gradualmente, ceder la
vivienda al banco o venderla (en este último caso con sus
correspondientes implicaciones en ISD, en base al cumplimiento o
incumplimiento de los plazos de mantenimiento).

VALORACIÓN GRADO DE DISCAPACIDAD
: A las personas muy mayores, que
aparte de los lógicos problemas de salud en general suelen tener
importantes limitaciones derivadas de la movilidad reducida, les suelen
conceder como mínimo un grado de discapacidad del 33%, lo cual ya
permite de momento aplicar determinadas reducciones en IRPF,
independientemente de las que en el futuro pudieran corresponderles
como herederos, al liquidar el ISD, incluso algunos municipios disponen
de bonificaciones en las tasas de IBI, basuras, etc, tras dicho
reconocimiento. Si lo que se inicia es un simple expediente de
valoración de discapacidad, todo el proceso se realiza en las oficinas
y centros de Acción Social y Ciudadanía de la Generalitat, sin acceder
al domicilio de los solicitantes. Si además se solicitan las ayudas por
dependencia, en ciertos casos se produce la visita de los asistentes
sociales, para valorar el entorno socio-económico y familiar del
solicitante.

SITUACIONES CONVIVENCIALES DE AYUDA MUTUA: La ley catalana
19/1998 sobre situaciones convicenciales de ayuda mutua, regula en su
artículo 3 de una manera relativamente clara la normalización de dichas
situaciones, por lo que es interesante avanzar en esos trámites para
minimizar posibles pegas futuras que puedan presentar las diferentes
administraciones públicas:








Art. 3 Las situaciones convivenciales objeto de la
presente Ley deben acreditarse por medio de escritura pública o documento
público notarial en que se formaliza la convivencia, a partir de los cuales
tiene plena efectividad
, o por el transcurso de un período de dos años de
convivencia acreditados mediante acta de notoriedad.

Ver la ley en este link: http://noticias.juridicas.com/base_datos/CCAA/ca-l19-1998.html#da

irina

Nombre de missatges : 262
Fecha de inscripción : 07/11/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  jordibonet Dj 25 Feb 2010, 19:45

Pot ser una bona opció la que dius, però millor que es prevegui en el testament el que es farà si en el moment de la defunció del tiet també faltés el pare o la mare, i en tot cas, val mes esperar a que la mare compleixi els 75 per fer-ho, ja que si la defunció del tiet es produïs abans de que la mare els hagi complert, la bufetada pot ser important, encara que potser en cas de que passes aixó, la vostre mare podría renunciar a favor del teu pare. De totes maneres d'aixó us en poden informar a cal notari, i segurament per informar-vos o fins i tot per passar-vos un esborrany no us cobraràn res, mes si ho feu a la mateixa notaría on tinguin fets actualment els testaments.

Del tema de la convivencia d'ajuda mutua preferiría que algú que en sàpiga ho contesti, sobretot aixó de la acta de notorietat, ara, si aneu al notari, potser li podeu preguntar, peró millor que després postegis el que t'han dit, ja que no es la primera vegada que sentim de casos de pifies en els consells donats per les notaríes en alguns aspectes legals.

Aquesta reducció addicional existeix, però el grup III no la te, ara, vosaltres quan hereteu dels pares si que en podreu gaudir, però també va a "subhasta", es a dir, de moment i fins al 30 de juny per als fills está en 31.250€, després i fins al 30 de juny de 2011 augmentarà a 78.125€, i des de l'1 de juliol de 2011 quan estigui desplegat el 100% de la llei, serà de 125.000€. El mecanisme d'aplicació es un xic complicat, ja que aquesta xifra es el límit per al 50% de la resta de la massa de la herència, per fer-ho mes comprensible et poso un exemple:

Suposem una herència global de 750.000€ a repartir entre dos fills/es, dels quals 250.000€ corresponen a l'habitatge habitual del difunt que posem que es reparteix també entre els dos fills, el càlcul sería bàsicament el següent (et poso els calculs segons el que està vigent hores d'ara):

750.000€ de masa d'heréncia + 22.500€ del 3% d'aixovar = 772.500€ / 2 fills = 386.250€ ca d'un

386.250€ - 118.750€ reducció habitatge habitual = 267.500€

267.500€ - 68.750€ de reducció per fill = 198.750€

El 50% de 198.750€ son 99.375€, es a dir, s'excedeix el límit vigent de 31.250€, per tant la base liquidable sobre la que s'aplicaría la taula de percentatges de l'impost sería: 198.750€ - 31.250€ = 167.500€

Per satisfer la teva possible curiositat per saber el cost de l'impost d'aquest exemple, seríen gairebé 38.000€, MES DE SIS MILIONETS DE LES ANTIGUES PESSETES!, i aixó cada un dels fills.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty planificant herencia - testaments

Missatge  manel.rawal Dj 25 Feb 2010, 17:59

Graciès Jordi,

Estudiant el tema per sobre, he vist com tu ben dius, que potser em convindria modificar el testament del meu oncle afegint a la meva mare. Podria ser dividir la herencia seva: 50% pare, 50% mare, o nebots, reduint el caudal hereditari, i gaudir de la reducció de +75 anys.

Crec que si podriem deduir l' habitatge habitual en cas d' herencia entre germans (pare i oncle) perquè conviuen junts, però no se si s'han de complir altres condicionants, com tenir + de 75 anys o perquè amb un certificat d' enpadronament n' hi ha prou per estar en el grup II de situacions convivencials d' ajuda mutua.

També voldria preguntar-te si una vegada aplicades les reduccions per parentiu, hi ha una "reducció addicional" o una "otra reducción del 50% sobre el exceso de la base imponible con el limite estipulado...." ? He trucat al 012, no ho sabien, i m'han dit que em trucarien per dir-me alguna cosa.

Graciès,
Manel

manel.rawal

Nombre de missatges : 19
Fecha de inscripción : 15/07/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  jordibonet Dj 25 Feb 2010, 13:44

Primer donar-te la benvinguda, i dirte que crec que ho has publicat a la secció adient, ja que es el vostre cas, i encara que sempre s'aprofita per opinar, esencialment entenc que demanes ajuda o consell.

Be, i si fà temps que ens segueixes, ja hauràs vist que soc dels que mira de no deixar a ningú penjat, però el vostre cas es un xic complicat, i per tant m'abstindré de fer una valoració global, però et diré els punts que jo crec que poden donar-vos sortides.

Primer hi-ha el tema de quan es perd la reducció per l'habitatge habitual. La nova llei que se suposa s'aprovarà diu que no es perdrà la reducció per habitatge habitual mentre el causant hi hagi estat empadronat almenys un día dels 10 anys anteriors a la defunció (abans eren 2 anys), o fins i tot sense cap límit, pero en aquest cas sempre que el seu darrer domicili sigui una residencia o sociosanitari. Fins i tot en aquest ultim cas, permet que la vivenda estigui llogada. Així que en principi els teus pares i tiet s'hauríen de poder empadronar al pis de lloguer on dius que viuen de forma efectiva, i com a mínim teniu 10 anys per devant, aixó si, no podeu llogar-lo ja que la maleida lletra petita ho permet, però sempre que el causant visqui a una residència, però no si viuen a un pis llogat com es el vostre cas.

Després em preocuparía de veure quina es la valoració que haureu d'aplicar als bens immobles, el pis es relativament fàcil, ja que hauràs de multiplicar el valor cadastral per el coeficient que correspongui al municipi on estigui ubicat i que pots trobar aqui. Ara, el que no se es com s'hauríen de valorar les propietats de Valéncia, a veure si algún forer que ho sàpiga ens ho diu. En tot cas la valoració total la has de multiplicar per 0,8 (es un descompte de gràcia que deixan fer quan es reben immobles en herència).

En tot cas el que potser podeu treure'n mes profit es de la reducció de 275.000€ per a les persones de 75 anys o mes, ja que el teu pare ja la gaudeix, i a la teva mare poc li falta. Potser al testament del teu tiet afegiría precissament a la teva mare, ja que encara que no sigui parent directe, aquesta reducció la gaudirà igualment ja que no està condicionada a cap grau de parentiu. També podeu fer que part passi als nebots, ja que encara que sou del grup III, també teniu una reducció, però aqui el problema es que entreu en la "subhasta" de les etapes, ja que hores d'ara es de 12.500€, a 1 de juliol d'aquest any 31.250€, i des de l'1 de juliol de 2011 que ja seràn els 50.000€ integres.

Ah, i pel que fa a demanar la minusvalua a l'ICASS, que jo sàpiga no fan cap reconeixement a domicili, ara, si que s'ha d'estar altanto de recollir les notificacions, i en tot cas ja t'he dit al primer punt que encara que s'empadronin al pis de lloguer, fins que no passin deu anys igualment no perdrieu la reducció per habitatge habitual, però pensa que la reducció per minusvalua no es compatible amb la reducció per edat, així que tret del cas que els hi donin un 65% o mes, res i guanyaríen. Del tràmit per demanar ajudes a la dependencia si que no en tinc experiencia, a mes son tràmits separats quan jo crec que amb una mica d'esforç es podríen mes o menys unificar (la cantinela de les finestretes úniques). I pel tema d'acreditar la convivencia, també hi ha l'acta de notorietat en la que em sembla que no han de passar dos anys perque sigui efectiva ja que crec que el que s'acredita es que fà molt temps que es conviu, però no se exactament com va.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty planificant herencia - lletra petita

Missatge  manel.rawal Dj 25 Feb 2010, 12:17

Hola, hem dic Manel i fa temps que segueixo les vostres activitats.
No se si aquest es l' apartat on publicar aquest nou tema.
El que em preocupa apart de l'expoli de l' impost, és la lletra petita per la seva ambiguitat i suposo que la manca de casos pràctics amb la nova llei.

Intentaré ser breu.
Estic fent diferents hipotesis de cara a que l' expoli sigui el mínim possible, i no afecti a la unitat familiar:
- pare (80 anys),
- el seu germà (86),
- i la meva mare (al juny fa 75 anys).

Sobre el caudal hereditari total: no supera els 250.000 eur segons valors cadastrals actualitzats i per coeficient.

El meu, pare i el seu germà, son co-titulars de tot (50%, 125.000 + 125.000), i viuen amb la meva mare.
El patrimoni pre-existent es 0.

Tenen un pis de propietat al casc antic de valor catastral actualitzat menor a 100.000 eur.
La resta de patrimoni és a un poblet de Valencia, son uns terrenys de rustica i una casa vella inhabitable.

Situació familiar:
El pis de propietat es un cinquè pis sense ascensor, han hagut de traslladar-se a un altre pis en millors condicions, del que paguen 1000 eur/mes entre tots. Continuen empadronats al pis de propietat. El pis de lloguer es a la zona on sempre han viscut, per no desubicar-los, i no canviar els metges, a la seva edat. Com les seves pensions son petites, he de mirar de vendre el pis per fer racó de cara a les despeses de la seva vellesa i el maleit impost, que en graciès a vosaltres i al clam popular, han retocat.

Som 2 fills i ens fa por que falti un d' ells, perquè això implicaria tenir que pagar el lloguer de 1000 eur. amb els ingresos de 2 pensions, i sobretot l' expoli de l' impost de successions i plusvalua ajuntament. És per això que estem estudiant l' impost de successions.

De moment els testaments els tenim tal com això:
- El meu oncle li deixa tot al seu germà ( el meu pare)(entre col.laterals) o als 2 nebots.
- El meu pare ( als 2 fills)
- La meva mare es usufructuaria (del meu pare i seu germà) i ens ho deixa als 2 fills.

Segons la nova llei de l' impost de successions, tenen una reducció de + de 275.000 eur. (+75 anys).

També podrien passar a la consideració de "convivència d' ajuda mutua" ( de fet conviuen junts des de fa més de 50 anys) però llegint la llei, haurien de passar per notaria i fer una acta de convivencia, que no seria valida fins d' aqui 2 anys ( el meu oncle té 86) .... D'altra banda, el proper mes de juny crec que practicament no ens afectará l' impost, graciès a la l' aument de la reducció, sempre i quan la "lletra petita no digui el contrari".

No he sol.licitat el "icass" o l' ajut de dependència i tenir dret a una reducció de l' impost, perquè em fa por perdre la condició d' habitatge habitual del pis vell ( a la sol.licitut has de fer constar la residencia habitual on venen a visitar-te), i perquè no tinc clar el grau de minusvalua.

Trobo que és molt trist parlar amb ells del tema "mort" i de l' ordre en que pot succeir. Crec que el problema el tindriem els fills en cas d' heredar del meu oncle ( per edat el menys probable)

D'oncle a nebots seria grau III. No se si podriem descontar-nos el 50% de l' habitatge habitual del meu oncle ( l' altre 50% ja seria nostre) encara que el meu oncle visqui en un altre lloc que no sigui de la seva propietat.

Oblidaba dir que tots 2 fills tenim les nostres hipoteques, i no convivim amb ells.

Potser hauria d'haver publicat aquest tema en opinió, però el que trobo que és molt fort es la lletra petita, p.e. el cas de que hagis anar al notari a fer un acta de convivencia, quan poden demostrar de mil maneres que conviuen junts des de fa 50 anys, i que a sobre de fer-ho, no tingui valor fins pasats 2 anys, aixó es així ?
Suposo que hi han altres exemples on la "lletra petita" es la principal eina per practicar aquest expoli. Penso que és de gran utilitat aquest foro. Personalment crec pel que he llegit, que aquest impost condiciona la vida de les persones, que afecta el nostre benestar just quant més necessites estar bé. Cada vegada més, veig a l' Administració com un parasit o una sangonera.
Bé, no m' extendré més.

Graciès,
Manel

manel.rawal

Nombre de missatges : 19
Fecha de inscripción : 15/07/2009

Tornar a dalt Ir abajo

planificant herencia - lletra petita Empty Re: planificant herencia - lletra petita

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum