Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

04/05/2011 - Política - Carta de navegació

Ir abajo

04/05/2011 - Política - Carta de navegació Empty 04/05/2011 - Política - Carta de navegació

Missatge  Montser Dc 04 Maig 2011, 09:44

AVUI
Política
Carta de navegació
Publicat 04/05/2011
Odei A.-Etxearte
BARCELONA

El govern aprova el seu full de ruta per als pròxims quatre anys

Mas adapta els compromisos electorals de CiU a la situació crítica en què es troben les arques públiques
Emmarca i justifica els eixos de la retallada

Artur Mas l'ha batejada com la seva “carta de navegació”. Dos dies abans de l'inici de la campanya electoral de les municipals, el govern va aprovar ahir el pla amb què guiarà la seva obra fins al final de la legislatura. En un context en què l'oposició està sumida en una batalla de desgast a l'executiu per les retallades, el president de la Generalitat va emmarcar-les en un ampli projecte fins al 2014. Així és com va exhibir el “rumb” cap on navega el seu executiu: ordre i disciplina, per tant, en la confecció d'un pla de govern que Mas concep com un “contracte” amb “el poble”. El full de ruta es divideix en vuit eixos genèrics, 64 àmbits d'actuació i 474 objectius.

Més enllà de les grans xifres, el full de ruta és, a la pràctica, una adaptació del programa amb què CiU es va presentar a les eleccions del novembre. No s'hi ajusta al cent per cent, sinó que el reformula d'acord amb la situació “real” de les arques de la Generalitat. Un dels grans “reptes” a què vol donar resposta la carta de navegació és la “sostenibilitat” de l'estat del benestar.

Fi al “descontrol”

Mas va replicar al PSC, amb l'expresident José Montilla al capdavant, que els governs de Jordi Pujol són els que van construir els serveis públics. “En l'ADN de CiU hi ha distribuir la riquesa que es crea al país”, va sentenciar. Però tota l'obra de govern està condicionada per la necessitat de reduir el dèficit. “El descontrol ens portaria al precipici i volem frenar abans”, va exemplificar Mas.

Quant al sistema sanitari, el programa de govern recull el desplegament del pla de mesures urgents per aquest any, i traça un reguitzell d'actuacions que inclouen, per exemple, la definició de la cartera de serveis i prestacions de cobertura pública d'acord amb criteris de cost i efectivitat. El govern també es compromet a proposar un model de “desgravació fiscal a l'assegurament privat” i advoca per trobar un espai de “complementarietat” i de “convivència” de la sanitat pública i la privada.

La reducció del fracàs escolar a la meitat és la punta de llança que guiarà la gestió de la consellera Irene Rigau. El pla estableix la competència lectora com a columna vertebral de l'aprenentatge. Recull la creació d'un registre perquè les famílies triïn centre per als seus fills abans que compleixin els tres anys i transforma la setmana blanca en cinc dies de lliure disposició i el festiu de l'endemà de Reis.

Reducció de l'atur

Un altre dels grans objectius que es fixen els de Mas és la creació d'ocupació. El programa no recull el compromís a mitjà termini de reduir l'atur a la meitat. Però el president de la Generalitat va aclarir que segueix sent un “objectiu de país”. Això vol dir que el govern considera imprescindible la col·laboració de les patronals, el món empresarial, els sindicats, la universitat i el sistema educatiu fins a la secundària. “El temps dirà si es pot arribar a assolir, nosaltres farem el que calgui”, va garantir. A més, Mas va preveure que les dades de l'abril mostraran un descens de l'atur registrat, tot i que va demanar màxima prudència. De fet, el govern ha previst un creixement de prop de l'1% per al pressupost d'enguany, un primer símptoma que es comença a “arrencar el vol”, tot i que no és “suficient” encara per a la creació d'ocupació.

El pla no concreta la rebaixa del 10% del comptes d'aquest any. Però sí el principi que l'inspira i que guiarà les decisions pressupostàries del govern fins al 2014: la rebaixa del dèficit. També consagra una reducció del 20-25% de les entitats públiques.

Pacte fiscal

L'executiu tampoc es compromet en el pla a eliminar l'última pujada d'impostos del tripartit. Tot i que el mateix conseller d'Economia va anunciar que el govern rebaixaria l'IRPF de les rendes altes quan pogués, i era una proposta electoral de CiU, el pla es limita a recollir el principi de la “moderació fiscal” i la ja engegada supressió de l'impost de successions. La conjuntura pressupostària manarà.

El govern garanteix que defensarà davant de Madrid un pacte de finançament que redueixi a la meitat el dèficit fiscal. Tindrà “característiques similars a les del concert o econòmic o el conveni”. Els de Mas segueixen sense comprometre's a convocar-ne una consulta. No obstant, garanteixen una nova llei de consultes.

L'oposició carrega


La falta de feeling entre el PSC i CiU que s'està evidenciant en els últims mesos es va tornar a fer visible. “Ha fet saltar pels aires l'acord d'investidura”, va assenyalar la portaveu del PSC al Parlament, Laia Bonet. Com a exemple, va citar la “preservació del model sanitari català”. Segons Bonet, “CiU haurà de donar explicacions i aclarir si és un oblit o si s'ha fet de manera intencionada”. La resta de l'oposició va coincidir a qualificar el full de ruta d'electoralista, per la proximitat del 22-M.

És un document on les retallades es consoliden i que no aporta mesures per a l'ocupació
Dolors Camats
PORTAVEU ICV-EUIA AL PARLAMENT

És un pla molt genèric, amb poques concrecions i fet a corre-cuita abans de les municipals
Anna Simó
PORTAVEU ERC AL PARLAMENT

No és un pla de govern que concreti accions. És el programa electoral de Convergència
Enric Millo
PORTAVEU PP AL PARLAMENT

El pla són compromisos presos amb òptica de govern i partint de la
situació real
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Amb aquest pla el pacte d'investidura signat amb
nosaltres salta pels aires
Laia Bonet
PORTAVEU ADJUNTA PSC PARLAMENT

Noves lleis que figuren al full de ruta

Llei electoral de Catalunya. El pla parla d'“aconseguir el consens per elaborar-la”. És una norma pendent des del restabliment de la democràcia.

Nova llei de consultes populars. Ha de regular les consultes que no són per la via de referèndum i, per tant, que no requereixen l'autorització de l'Estat.

Llei de la policia de Catalunya.

Llei de governs locals, que n'actualitzi i adeqüi les competències.

Llei de finançament local de Catalunya, que inclogui els principis de suficiència de recursos, equitat, autonomia i responsabilitat fiscal als dels ens locals.

Llei de finestreta única per a totes les administracions catalanes.

Llei de l'Aran. Desplegarà el règim jurídic especial previst a l'Estatut.

Llei de la ciència. Dotarà d'un marc jurídic estable el desenvolupament d'un model propi de R+I+D.

Presentar una proposta de reforma de la llei orgànica del poder judicial (estatal) i desenvolupar altres normatives complementàries.

Llei de regulació del protectorat de les fundacions i de les associacions declarades d'utilitat pública.

Llei de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres.

Llei general del comerç i dels serveis de Catalunya.

Publicat a

* Avui 04-05-2011 Pàgina 4
* El Punt Barcelona 04-05-2011 Pàgina 19
* El Punt Barcelonès Nord 04-05-2011 Pàgina 19
* El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 04-05-2011 Pàgina 19
* El Punt Comarques Gironines 04-05-2011 Pàgina 23
* El Punt Maresme 04-05-2011 Pàgina 19
* El Punt Penedès 04-05-2011 Pàgina 19
* El Punt Vallès Occidental 04-05-2011 Pàgina 19

Llegir aquí: http://www.avui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/405853-carta-de-navegacio.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=Avui+
Montser
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum