Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

20/11/2010 - REGIÒ 7.CAT - Arreu - Els candidats comarcals reconeixen que vénen temps difícils per esperar-ne gaire

Ir abajo

20/11/2010 - REGIÒ 7.CAT - Arreu - Els candidats comarcals reconeixen que vénen temps difícils per esperar-ne gaire Empty 20/11/2010 - REGIÒ 7.CAT - Arreu - Els candidats comarcals reconeixen que vénen temps difícils per esperar-ne gaire

Missatge  Montser Ds 20 Nov 2010, 10:21

REGIÒ 7.CAT
Arreu
Els candidats comarcals reconeixen que vénen temps difícils per esperar-ne gaire
Publicat 20/11/2010
XAVIER DOMÈNECH
MANRESA

Dispersió en la visió de les vegueries i les circumscripcions electorals i retrets de manual en parlar de la crisi econòmica

DEBAT DE CANDIDATS COMARCALS

En la proximitat de les eleccions per renovar el Parlament de Catalunya, Regió7 ha reunit sis dels candidats que viuen i desenvolupen la seva activitat política a les comarques de la Catalunya central. El debat, que podia haver estat infinitament extens, va tractar de temes generals i de temes comarcals com la mobilitat, les vegueries i Sant Joan de Déu.

Regió7 -Voldríem començar demanant-los que cadascú defineixi la que serà la seva primera prioritat, com a diputat, si el dia 28 surt elegit per a la propera legislatura.

Judit Carreras -El projecte de llei de finances locals. Tenint el compte que els ajuntaments són l'administració a la qual s'adrecen els ciutadans de forma immediata per molts problemes de la seva vida diària, les importants actuacions que duen a terme, i el seu dèficit econòmic històric i no resolt, ha de ser una prioritat.

Mirella Cortès -Per al Bages una prioritat i un repte que ens hem de posar tots junts és la mobilitat, no només en ella mateixa sinó perquè té efectes importants sobre la indispensable dinamització econòmica i l'activitat de les empreses. El tren de Barcelona a Manresa no està adequat al que tocaria en ple segle XXI.

Laura Massana -Una llei contra l'exclusió i la pobresa. És un dels nostres eixos primordials, al costat de l'ocupació. Catalunya té el 20% de la població en el llindar de la pobresa, que afecta col·lectius tan febles com la gent gran i la població infantil.

Pere Calbó -Com a diputat d'un territori allunyat de la centralitat de Barcelona, considero fonamental ser-ne una veu sempre present al Parlament, per recordar al Govern que Catalunya som tots i no només una part.

Montserrat Ribera -Lluitar contra la crisi econòmica i reduir l'atur creant ocupació amb mesures com reducció de fiscalitat, millora de la formació, lluita contra el fracàs escolar...

David Bonvehí -Jo sé a quina gent em dec, i per això la meva prioritat serà el Bages en tots els àmbits: tant donant suport als nostres alcaldes i regidors com intentant promocionar econòmicament la comarca.

Parlem de mobilitat

Regió7 -Parlem de mobilitat: carreteres, ferrocarrils. Com ho abordem?

Bonvehí -En matèria d'infraestructures hi ha dues prioritats: en carreteres, fer un corredor internacional que arribi de Manresa a Puigcerdà i més enllà, i en ferrocarrils, fer força a Madrid, des del Govern i el Parlament, perquè es dugui a terme el Pla de Rodalies que preveu les obres necessàries per escurçar el temps del viatge a Barcelona per sota de l'hora i quart que dura ara.

Ribera -Coincideixo amb la necessitat d'anar desdoblant trams de la C-16, començant pel tram de Berga a Bagà, i una altra prioritat seria fer arribar la integració tarifària al Berguedà, perquè hi ha un greuge comparatiu molt important.

Calbó -Les nostres prioritaris viàries són la finalització de l'eix diagonal i el desenvolupament del transversal, i en el camp ferroviari, la millora de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat a Igualada i de la de Renfe a Manresa. Finalment, també és prioritari l'aeroport corporatiu de Catalunya.

Massana -La nostra coalició dóna prioritat al foment del ferrocarril convencional amb el Pla Tren 2014. Proposem que tants diners com es posin a l'AVE fins al 2012 es posin després al convencional. Especifiquem la xarxa de Rodalies de Manresa; el tren-tram ja aprovat fins a Sallent i Súria ha de continuar cap al Berguedà i cap al Solsonès. Altres prioritats són acabar l'eix transversal, convertir la C-55 en una via segura, i continuar lluitant per deslliurar el peatge de la C-16, encara que sembli una missió impossible.

Cortès -Sobretot, promocionar el transport públic. Són prioritaris continuar el desdoblament de la C-16, el tren-tram de Sallent i Súria a Barcelona, que els peatges siguin gratuïts per al Bages i iniciar l'aeroport de l'Anoia.

Carreras -Nosaltres tenim tres prioritats bàsiques, que són el desdoblament de l'eix del Llobregat, la millora del servei ferroviari entre Manresa i Barcelona, i la integració tarifària al Berguedà tal com s'ha fet al Bages.

La caixa buida


Regió7 -El Parlament que surti d'aquestes eleccions es trobarà amb un munt d'obligacions contretes que s'han endarrerit o ajornat i que la gent està esperant, amb una despesa afegida pel retorn de l'emissió de bons, i amb uns ingressos afectats per la crisi. Ens esperen temps difícils?

Bonvehí -L'acció contundent que espero del futur govern és que en les primeres setmanes surti amb valentia a explicar com estem, perquè la ciutadania en sigui conscient. Sembla que els dos o tres primers anys seran de resistència pura, i potser més endavant ja plantejarem projectes més ambiciosos.

Ribera -Caldrà fer una auditoria. Si els ciutadans coneixen bé la situació, les coses es poden plantejar d'una altra manera.

Regió7 -S'estan posant la bena abans del cop?


Ribera -No ens estem posant cap bena perquè no ho tenim gua-nyat, però si s'han fet uns bons és perquè la cosa no va bé, i si es paguen tan cars és perquè son d'alt risc, com ha dit Moody's.

Calbó -El que s'ha estat posant damunt la taula són exemples de mala gestió. Per la qual s'han de demanar responsabilitats, ja que han obligat a emetre aquests bons que es paguen molt cars; que són un bon negoci per als bancs i caixes, i per als que en comprin, però un mal negoci per als ciutadans de Catalunya.

Massana -El deute insostenible és el que tenen els bancs i els privats a causa de la bombolla immobiliària, i és per aquest deute que les agències com Moody's ens puntuen malament. Ni els ens locals, als quals ara s'impedeix endeutar-se encara que estiguin sanejats, ni la Generalitat, ni el govern central, tenien ni tenen un nivell de deute que mereixi aquesta desconfiança.

Cortès -No podem tornar a repetir el mateix model econòmic que ens ha portat aquí, però és cap a on es va. De bons n'han emès els governs de Jordi Pujol, ho ha fet aquest i Artur Mas diu que si governa i ho veu necessari, també ho farà. Catalunya depèn dels recursos que arriben de Madrid, i això ha de canviar: hem de cobrar i redistribuir els impostos des d'aquí.

Regió7 -La pregunta era si ens esperen anys difícils.

Cortès -Sí, perquè la crisi és mundial i també afecta Catalunya. I per això més que mai necessitem els nostres recursos.

Carreras -D'on surten els recursos? Dels impostos i les transferències. La recaptació d'impostos està caient des del 2007, perquè s'ha reduït l'activitat econòmica i paralitzat la immobiliària. I en aquesta legislatura s'ha reduït ostensiblement l'impost de successions. En canvi, per la via de les transferències arriben més diners perquè s'ha aconseguit el millor model de finançament que mai no hem tingut. Però el conjunt d'ingressos s'ha reduït justament quan ha fet falta incrementar despeses socials. Ens esperen anys difícils? Ho són des del 2007, i ja s'han adoptat mesures d'austeritat, malgrat la voluntat de ser anticíclics.

Ribera -És cert que hi ha menys ingressos, però també hi ha despesa corrent que no és essencial, a la qual s'haurà d'aplicar l'austeritat, amb prioritats clares. I és evident que el deute l'ha fet el govern, no l'oposició.

Calbó -Les receptes de l'esquerra ens han portat i retallada social. La crisi és mundial però aquí ens afecta d'una manera com no ho fa a altres països europeus. Els bons? Gran negoci per als bancs per col·locar un producte que es col·loca sol, pel preu que es paga. Altres comunitats no han de pagar tant pel seu deute.

Cortès -Altres comunitats no paguen els que paguem i els retornen el que no ens retornen.

Calbó -No paguen impostos?

Cortès -No dic que no en paguin.

Calbó -El senyor Puigcercós...

Cortès -Jo no parlo pel senyor Puigcercós, parlo per mi, i dic que a Catalunya paguem més i rebem menys que altres comunitats.

Massana -Potser que tinguem memòria i recordem que el PP va liberalitzar el sòl i va reduir tant l'IAE que els ajuntaments van haver de jugar a l'especulació immobiliària. Va ser molt fàcil crear llocs de treball en un sector de pa per a avui i gana per a demà, en detriment de la indústria a la qual no arribaven aquests diners, i ara cal un canvi de model productiu. El model del PP quin és: el de Matas? El de Camps? El de Gürtel? I si la proposta és baixar impostos i no reduir serveis, que m'ho expliquin. Parlar de més austeritat no em serveix: aquest govern ja ha estat auster, i la reducció d'alts càrrecs s'acaba aviat.

Calbó -El que està clar és que la vostra gestió ha portat més atur i retallades socials; aquesta és la realitat. Quan governava el PP es creava ocupació, i així sí que es poden fer polítiques socials.

Cortès -És demagògic prescindir així del fet que la crisi econòmica és mundial.

Carreras -S'opta pels bons perquè els mercats internacionals estan tancats. El preu beneficia no només els bancs sinó els compradors, la majoria dels quals són ciutadans d'aquest país.

Bonvehí -Els que més diners tenen.

Carreras -I quan el PP diu que aquest govern destrueix ocupació... El Govern de la Generalitat va fer una diagnosi de l'economia catalana ja al 2005, quan tot anava cap amunt, i ja alertava de qüestions que calia canviar. Fruit d'allò és l'acord estratègic per canviar el model econòmic, sobre el qual s'estan prenent mesures, però això no es fa en quatre dies. Qui ho digui està mentint.

Ribera -Reduir impostos no és sinònim de reduir recaptació si es fa per ajudar a crear ocupació.

Crear llocs de treball

Regió7 -Tenint en compte el seu nivell real de competències, allò en què realment pot incidir, es pot realment fer des de la Generalitat alguna cosa ràpida i potent per crear no 700.000, sinó 350.000 llocs de treball en quatre anys, a fi de reduir l'atur a la meitat? O només pot subministrar aspirines?

Bonvehí -Cap govern que surti ara no crearà ni 700.000 ni 350.000 llocs de treball de seguida. No solucionarà els problemes econòmics d'aquest país d'un dia per l'altre. Però pot marcar un canvi d'estil i crear confiança: des de l'empresari gran fins al nou emprenedor. El canvi de govern que esperem pot provocar un canvi de mentalitat.

Ribera -Ha de ser l'objectiu. La proposta, l'objectiu del nostre partit, és reduir l'atur a la meitat. I sí que hi ha coses que es poden fer. Una és la confiança i una altra és que el diner circuli, que hi hagi accés als préstecs.

Regió7 -I això es pot fer des de la Generalitat?


Ribera -Sí, amb un sistema d'avals.

Carreras -Ja existeix.

Ribera -Sí, però... que circuli. Amb els 13 milions del pla Zapatero, destinats a avals, tindríem moltes més empreses creant ocupació. I en matèria fiscal es poden prendre mesures autonòmiques incentivadores.

Calbó -Els llocs de treball no els creen els governs sinó les empreses, però les administracions poden crear les condicions. Nosaltres ho vam demostrar el 1996 en una situació complexa.

Regió7 -Les competències de l'estat són molt superiors a les de la Generalitat.

Calbó -L'important és canviar les polítiques, que van en la direcció contrària a incentivar, com quan congelen les pensions o apugen l'IVA, o no es garanteix que els diners del rescat dels bancs arribin a les famílies. La reforma laboral no crea ocupació.

Regió7 -Preguntàvem pel que es pot fer des de la Generalitat.

Calbó -Si des del govern de l'estat es va en direcció contrària serà molt més difícil poder avançar. No vivim en una bombolla independent.

Massana -Cal actuar en fiscalitat i en ocupació. Els impostos, d'entrada, són l'única política que serveix per redistribuir la riquesa. I es pot actuar des de la Generalitat contra el frau fiscal, que a Catalunya és del 23%, i en canvi només el 8% a Alemanya. Amb la diferència no caldria congelar pensions. Quant a ocupació, en set anys es poden crear 300.000 llocs de treball amb el vector de l'ocupació verda, encaminant el nostre model productiu. I en ocupació social, millorant les prestacions socials en ensenyament, sanitat, assistència personal... i crear 86.000 llocs de treball.

Regió7 -La Generalitat té competències per perseguir el frau fiscal.


Massana -L'Agència Tributària Catalana pot perseguir el frau fiscal en impostos transferits que suposen una morterada.

Cortès -És importantíssim invertir en Recerca, Desenvolupament i Innovació, que ha estat una prioritat del conseller Huguet. Obrir-nos a l'exterior, objectiu al qual s'han dedicat molts esforços. I canviar el model de creixement incentivant la indústria, apostant per nous sectors més sostenibles i que generin llocs de treball. Lluitar contra la precarietat i apostar per la formació professional.

Carreras -L'economia no és local sinó global. El govern que surti d'aquestes eleccions té una capacitat limitada en un àmbit en què les decisions les pren, quan ho fa, el G-20, al costat del qual som una puça. Però algunes coses pot fer: les que defineix el pla estratègic que deia abans, i que s'orienten a actuar sobre competitivitat, internacionalització i productivitat. Hem de treballar millor, no més, i hem de sortir a l'exterior, i tenim un instrument en Acci10. L'Institut Català de Finances pot jugar un paper important, tot i que la seva capacitat és limitada, i ja té en marxa tres instruments: els avals, el confirming i els crèdits per inversió i en circulant. Què més pot fer el govern? Doncs, invertir en infraestructures per fer un país més competitiu.

Regió7 -Amb quins diners?

Carreras -Amb els pressupostaris i amb els extrapressupostaris, com ja s'està fent. Amb inversions com el port i l'alta velocitat. I com el desdoblament de la C-16, que situa el Berguedà en una posició més competitiva que fa uns anys.

Regió7 -Sí o no: amb les eines que té la Generalitat, es poden crear 350.000 llocs de treball en quatre anys?

Carreras -Qui crea els llocs de treball són les empreses.

Ribera -En això té raó.

Calbó -En això, sí. En tota la resta, no, però en això, sí.

Ribera -També ajudaria a crear ocupació l'eliminació de tràmits i paperassa, i donar més acompanyament i suport a la figura de l'emprenedor.

Llegir aquí: http://www.regio7.cat/arreu-catalunya-espanya-mon/2010/11/20/candidats-comarcals-reconeixen-que-venen-temps-dificils-esperar-ne-gaire/114439.html
Montser
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum