Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

11/10/2009 - Economía - Justícia o peatge?

Ir abajo

11/10/2009 - Economía - Justícia o peatge? Empty 11/10/2009 - Economía - Justícia o peatge?

Missatge  Montser Dg 11 Oct 2009, 18:37

ECONOMÍA
Parlament
Justícia o peatge?
Publicada 11/10/2009

DISCREPÀNCIES · Mentre que alguns grups polítics troben equilibrador i útil l'impost de successions, d'altres hi veuen un afany confiscador que penalitza l'estalvi CONSENS · Els defensors volen una harmonització del tribut a escala europea i els detractors miren cap als territoris on s'ha suprimit
M.M.

La frase recent de Fabià Estapé: "Això de les esquerres i les dretes és una conya marinera quan parlem de peles" vindria més que a tomb en el cas de l'impost de successions. Perquè, tot i que el debat afecta directament les economies familiars, el que és cert és que els arguments dels uns i els altres acaben derivant cap a discursos plens de conceptes ètics. A una banda se situen els qui defensen l'impost com una taxa necessària, que evita que les diferències socials s'eternitzin de generació en generació i que redueix la posició d'avantatge a la qual es veuen elevats els qui hereten. A l'altra banda hi ha els qui el titllen de "peatge de la mort" i que, molt organitzats (vegeu la plataforma www.nosuccessions.org), n'exigeixen l'eliminació, perquè consideren que no tan sols és una penalització que genera greuges comparatius importants entre territoris, sinó que esdevé un obstacle per als esperats brots verds d'una economia malmesa.

De moment, al Parlament s'expliquen: Anna Simó, d'ERC, recorda que la revisió d'aquest tribut és una de les mesures que han proposat "per afrontar la crisi" i que el nou redactat s'ha de fer "en clau de rebaixa perquè no penalitzi les classes mitjanes i no gravi aquells casos en què es rebin patrimonis modestos". Per Esquerra, que "en cap cas" vol l'eliminació del tribut, la idea és "recuperar la progressivitat" i deixar-ne fora al màxim els patrimonis baixos i mitjans per "concentrar-se en els grans".

Més persuadida encara de la necessitat de preservar-lo està Laia Ortiz, d'ICV, que creu que "és un dels pocs impostos directes amb caràcter redistributiu que permeten reduir desigualtats, juntament amb el tram autonòmic de l'IRPF". El posicionament dels ecosocialistes és mimar aquest "pilar tributari de Catalunya" i fer una proposta a través de l'Estat per harmonitzar el tribut "mirant cap a l'Europa dels Quinze". Ortiz recorda que, entre els veïns europeus, "només l'han eliminat Suècia, on ja tenen un sistema tributari molt potent en altres àmbits, i a Itàlia, que no hauria de ser el nostre referent". Per ICV, una alternativa a la formulació d'una llei bàsica estatal també seria una tributació en funció dels anys de residència en cada comunitat autònoma, per evitar les "deslocalitzacions" que s'estan produint per causa de les diferències fiscals entre territoris. En tot cas, la diputada d'ICV afegeix que convé "que ningú s'hagi d'endeutar per assumir una herència" i revisar coeficents correctors com ara el grau de consanguinitat i el patrimoni preexistent del receptor.

Som el fanalet vermell tributari?

Encara entre els que es posicionen a favor, Antoni Comín, diputat del PSC, lamentaria que Catalunya es convertís en "la pària fiscal d'Europa" i assegura que "l'impost és just, ja que no el paga el difunt, sinó el viu, que rep una riquesa en relació amb la qual no ha fet cap esforç". El diputat socialista clama contra el que defineix com a "competència fiscal deslleial" per part de les comunitats autònomes que l'han reduït al mínim, i recorda la "funció redistributiva" del tribut, així com la seva contribució a fomentar una "lògica meritocràtica" i la cohesió social.

De manera molt diferent pensen CiU i PP. La primera formació fa molt de temps que defineix l'impost com a "voraç i confiscador" i assegura que "dinamita les classes mitjanes i premia els qui no estalvien". El diputat Jordi Baiget en proposa la supressió total, "encara que no de cop i volta", perquè admet que "la recaptació aporta més de 900 milions anuals". A parer del diputat, l'impost "penalitza les classes mitjanes perquè tributen per béns que ja s'han guanyat i estalviat i que ja han pagat l'IRPF o impost del patrimoni".

Finalment, Enric Millo, del PP, recorda que no han estat tan sols els feus del PP els que han reduït les tarifes al mínim, sinó que també s'hi han apuntat alguns de socialistes. "EL PP en defensa la supressió immediata i total i ho va defensar al Parlament de Catalunya fa molt de temps, fins i tot abans que CiU, que no hi va pensar fins al 2006", comenta.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 19. Diumenge, 11 d'octubre del 2009

Leer aquí: http://paper.avui.cat/article/economia/176555/justicia/o/peatge.html
Montser
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum