Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

ALGUNS CONSELLS PER ESTALVIAR

Ir abajo

consells - ALGUNS CONSELLS PER ESTALVIAR Empty ALGUNS CONSELLS PER ESTALVIAR

Missatge  jordibonet Dj 02 Abr 2009, 20:35

Per endavant dir-vos que ni soc advocat, ni notari, ni res semblant, però fà ja mes de 2 anys que estic altanto de l'assumpte, per tant en general no crec que estigui molt errat en tot el que us vaig a explicar, però en tot cas qualsevol correcció d'algú que en sàpiga mes, serà benvinguda, ara anem al grà.

Tots sabem que l'objectiu dels que entrem aqui es que LA COSA sigui el·liminada, o com a mínim arreglada a uns nivells decents com s'està fent a la majoría de Comunitats, però de moment hem d'apeixugar amb el que hi-ha, per tant us dono un parell de consells que us poden estalviar uns bons quartos i totalment legals:

UNA BONA PARTICIO EN EL TESTAMENT: L'impost l'ha de pagar individualment cada beneficiari, i el percentatge và pujant quan mes valor te la herència, per tant una curosa partició del testament pot tindre efectes positius, al menys pel que fà a l'impost. Com es una mica dificil d'explicar, us posaré un exemple.

- MATRIMONI AMB DOS FILLS, I QUATRE NETS (DOS PER FILL)
- VALORACIO DE LA HERENCIA TOTAL 1.000.000 EUROS AMB TITULARITAT CONJUNTA (50% CA D'UN)
- PER SIMPLIFICAR SUPOSEM QUE CAP TE INVALIDESA RECONEGUDA, QUE NO HI-HAN ASSEGURANCES DE VIDA, I QUE NO ENS PODEM BENEFICIAR DE LA REDUCCIO EN LA VIVENDA HABITUAL (PER EXEMPLE, QUAN FACI MES DE DOS ANYS QUE ESTIGUIN VIVINT I EMPADRONATS A UNA RESIDENCIA, UN ALTRE DE LES PERLES DEL NOSTRE GOVERN EN LES CONDICIONS INDECENTS DE L'IMPOST)

1. Supòsit de que el testament respongui al que col·loquialment els advocats i notaris diuen "DE TI PARA MI Y DE MI PARA TI", es el testament en el que es diu que als fills s'els hi deixa el que per legitima els hi correspongui, i que la resta es deixa al conjugue.

Com la legítima a Catalunya es 1/4 de la herència, tenim que a la mort d'un conjugue, dels 500.000 EUROS que deixaría en herència, que per art de màgia es converteixen en 515.000 ja que hi hem d'afegir el coi del 3% d'aixovar, 386.250 EUROS els rebría el/la conjugue supervivent, i cada un dels fills en rebría 64.375. Fent números rodons, la conjugue hauría de pagar 70.691 EUROS, i cada fill 4.363, es a dir, en total 79.417, quasi un 16%. Amb aquesta opció, hi-ha el problema afegit de que si el/la conjugue supervivent, viu mes de 5 anys, i no s'ha arreglat la cosa, ens veurem obligats a tributar de nou, nomes que visqui mes d'un any, ja comencem a perdre mes quartos ja que les reduccions per doble tributació, es van reduïnt "a lo bestia".

2. Supósit de que el testament vagi a la inversa, 1/4 part al cónjugue supervivent, i 3/4 parts als dos fills, en aquest cas, el/la cónjugue heretarà 128.750 i pagarà 13.723, i cada fill heretarà 193.125 i pagarà 25.559, es a dir, en total 64.841, 14.576 EUROS MENYS QUE EN EL SUPOSIT 1

3. Supósit mes optimitzat repartint entre tots els descendents, 1/4 part al cónjugue supervivent, 2/4 parts a repartir a parts iguals entre fills i nets, i 1/4 part a repartir entre els dos fills, aqui faig el desglós un per un ja que treballaré amb supòsits diferents per als nets ja que si son menors de 21 anys, tenen mes reduccions:

CONJUGUE: Hereda 128.750, paga 13.723
FILL 1 i 2: Hereden 107.292, paguen 10.361 ca d'un
NET 1 i 2 de 21 anys o mes: Hereden 42.917, paguen 2.070 ca d'un
NET 3 de 19 anys: Hereta 42.917, paga 68
NET 4 de 17 anys: Hereta 42.917, paga 0 (de fet li sortiría negatiu, però com res no tornen que no s'hagi pagat abans...)

EL TOTAL D'AQUEST SUPÒSIT ES DE 38.653 EUROS, MENYS DE LA MEITAT QUE EN EL SUPÒSIT 1

En el testament es poden incloure claúsules per protegir especialment al cònjugue supervivent, per exemple, que no es pugui disposar de la vivenda habitual fins que també falti.

Teniu en compte que fer un bon testament es una mesura generalment d'un cost baix o com a mínim raonable, es mes, per informar-vos a la notaría, res us cobraràn.

LA DONACIO: Es veritablement indecent, però una donació en vida, com ja s'ha exposat en diferents posts del fòrum, te uns percentatges que en molts casos poden ser tres o quatre vegades inferiors al que podrieu arribar a pagar en cas de mort (successions), però la donació te alguns inconvenients que abans haureu d'estudiar minimament per veure si us convé:

1. Si en el plaç d'un any es produeix la mort del donant, l'import donat s'afegirà a la resta de la herència, per tant si per enfermetat o qualsevol altre causa no hi-ha aquesta mínima esperança de vida, no ho feu ja que no us sortirà a compte.

2. Si la mort es produeix després del primer any, però abans del cinqué, l'import donat s'afegirà a la resta de la herència però només per determinar el tipus impositiu, s'ha de veure si l'estalvi us surt a compte.

3. La donació d'inmobles si tenen una certa antiguitat pot provocar que el/la donant tingui que pagar força quartos en la declaració de la renda per les posibles plusvàlues encara que de fet no hi guanya res. Si fà poc que s'ha comprat, segurament no ja que tots sabem que els preus van de baixa, per tant mes aviat podría haver-hi minusvàlua (En cas d'herència per mort no es paga plusvàlua a la declaració de la renda, NOMES FALTARÍA!, aixó sí, sigui donació o herència, no us lliurareu del pagament de la plusvàlua municipal).

4. En la donació de la titularitat d'accions, valors o fons d'inversió, pot passar el mateix, si tenen plusvàlues, el/la donant haurà de pagar en renda, una bona solució es equilibrar amb accions amb minusvàlues les que puguin tindre plusvàlues (als nivells que està ara la borsa, serà extrany que tingueu accions amb plusvàlues si no son molt antigues). En tot cas si la esperança de vida es alta, no trobo aconsellable aquesta donació, ja que es perd la oportunitat de compensar plusvàlues i minusvàlues en un futur si la borsa torna a pujar (passaran anys, però se suposa que tornarem a un cicle econòmic millor).

5. La donació de diners es la que fiscalment es mes avantatjosa, però també la que mes por sol fer a les persones grans ja que es el que compten com a reserva per el que puguin necessitar (com entrar a una residéncia), un altre cosa pot ser que els hi faci por o una certa ràbia que ens ho pategem en festes, luxes, viatges, etc., en aquest cas ha d'existir un compromis de que es tindrà cura amb el capital rebut, per exemple, si qui el reb ja te una certa edat propera a la jubilació (hi-han força casos donada la esperança de vida actual), es pot invertir el donat en un plà de pensions vinculat a renda fixa per com a mínim no perdre-hi quartos, així la percepció real de la donació, serà passats X anys. També es pot recòrrer a comprar valors a 5 o 10 anys, o simplement al compromis personal de que es farà un bon us.

6. El mes important, si entre la donació i la mort del donant s'arregla l'impost, us farà una ràbia impressionant.


EP, PERÒ QUE TOT AIXÓ NO US TREGUI DE LLUITAR PER QUE S'ARREGLI LA COSA.

FORA IMPOST DE SUCCESSIONS JA!
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum