31/05/2011 - PARLAMENT.CAT - Notícies - El ple té previst acordar la pràctica supressió de l'impost de successions i ajornar la constitució de les vegueries

Ir abajo

31/05/2011 - PARLAMENT.CAT - Notícies - El ple té previst acordar la pràctica supressió de l'impost de successions i ajornar la constitució de les vegueries

Missatge  Montser el Dc 01 Jun 2011, 08:55

PARLAMENT.CAT
Notícies
El ple té previst acordar la pràctica supressió de l'impost de successions i ajornar la constitució de les vegueries
Publicat 31/05/2011
Palau del Parlament

El ple, en una sessió que començarà dimecres a les deu i s'allargarà fins dijous a la tarda, debatrà i votarà dos projectes de llei, el que redueix fins a fer gairebé desaparèixer l'impost de successions i el que congela la constitució de les vegueries fins que s'hagin fet les modificacions legals necessàries per poder-les crear. A més, el ple debatrà dues proposicions de llei, sobre l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya i les deduccions de l'IRPF, votarà la constitució d'una comissió de seguretat viària, substanciarà set interpel·lacions, i debatrà i votarà sis mocions.

Com és habitual, el ple començarà amb la sessió de control al govern i al president de la Generalitat, Artur Mas. El president respondrà les qüestions que li formulin els grups sobre la situació política actual, i els consellers, les preguntes de CiU, sobre les millores introduïdes al servei de rodalia de Renfe, els primers mesos d'implementació del nou mapa de velocitats als accessos de Barcelona i les línies d'actuació previstes en el marc de l'acabat de constituir Consell per a la Diversitat Religiosa; del PSC, sobre l'operació policial del 27 de maig a la plaça Catalunya de Barcelona i les obres de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat a Terrassa; del PPC, sobre el compliment del principi de seguretat jurídica; d'ERC, sobre la situació d'ordre públic a la plaça de Catalunya i voltants; d'ICV-EUiA, sobre l'actuació del conseller d'interior com a responsable dels operatius policials del 27 de maig a la plaça de Catalunya de Barcelona i a la Ricard Viñes de Lleida, i de Ciutadans, sobre el model lingüístic a les escoles catalanes i l'adaptació al model constitucional que marquen les sentències dels tribunals constitucional i suprem.

Reducció de l'impost de successions

El conseller d'economia i coneixement, Andreu Mas-Colell, presentarà al ple el projecte de llei de modificació de la llei de regulació de l'impost sobre successions i donacions. La iniciativa fixa una bonificació del 99 per cent de la quota tributària de l'impost en la modalitat de successions per a les transmissions a favor dels contribuents dels grups de parentiu I i II, que inclou fills, pares i cònjuges. La bonificació serà d'aplicació als fets imposables meritats a partir de l'1 de gener de 2011, i la reforma considera també avançar a aquesta data l'entrada en vigor de la darrera fase d'aplicació de les reduccions prevista a la llei en vigor.

La iniciativa, segons els arguments de l'exposició de motius, dóna resposta al sentir de "gran part" de la ciutadania que percep com un "greuge comparatiu" que a Catalunya els ciutadans "quedin sotmesos a un tribut que en altres territoris ha estat reduït de forma substancial" a les herències "entre els familiars més propers".

Ajornament de les vegueries

La vicepresidenta i titular de governació i relacions institucionals, Joana Ortega, presentarà la modificació de la llei de vegueries, que ajorna la constitució de les vegueries fins que s'hagin aprovat les modificacions de la legislació estatal perquè es puguin crear totes. L'actual llei en vigor estableix que després de les eleccions municipals del 22 de maig s'han de constituir els consells de vegueria de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, en substitució de les actuals diputacions provincials. Les vegueries de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i la Catalunya Central quedaven a l'espera de les oportunes reformes legislatives.

Segons que argumenta el govern a l'exposició de motius, l'actual moment de crisi i la necessitat de "donar compliment a l'adequació de la normativa electoral", per garantir "l'efectiva i íntegra constitució" dels consells de vegueria com a organització territorial bàsica de Catalunya, fan que "sigui aconsellable" aquest ajornament "mentre es produeix la necessària modificació del marc normatiu aplicable".

Tots dos projectes de llei es tramitaran, a petició del govern, en lectura única, un procés de màxima urgència que permet al ple aprovar les lleis amb un únic debat i sense que els grups hi puguin presentar esmenes. Abans d'entrar a debatre aquestes iniciatives, el ple haurà de votar si n'acorda la tramitació en lectura única.

Agència per a Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya


La proposició de llei, presentada pel PSC, vol adaptar l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) als nous escenaris, alinear-la a l'entorn internacional i actualitzar els conceptes d'excel·lència i de qualitat.

L'agència té l'origen en el consorci creat l'any 1996 i és l'ens que avalua i garanteix la qualitat dels centres i del seu personal docent i investigador. La proposició estableix un nou organigrama de govern més flexible i en la línia de les agències europees i regula l'avaluació periòdica de l'activitat amb paràmetres internacionals. Amb els canvis es pretén que AQU Catalunya esdevingui una institució de referència i impulsi el país com un centre d'atracció de talent, innovació i creació.

Els grups de CiU i del PPC han presentat, cadascun, una esmena a la totalitat del text.

Deducció IRPF


L'altra proposició de llei que se sotmetrà a debat i votació al ple és la que ha presentat el PPC, sobre la creació de la deducció corresponent al tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques per a les despeses realitzades en la contractació de la cobertura mèdica d'assegurances de salut privades.

El text que, si s'aprova, entraria en vigor el pròxim 1 de gener, permetria deduir un 20 per cent en la quota d'IRPF corresponent al tram autonòmic a tots els ciutadans que tinguin contractades assegurances de salut privades. La deducció no n'exclouria d'altres que també s'hi poguessin aplicar.

La proposta té dues esmenes a la totalitat presentades per CiU i ICV-EUiA.

Comissió d'estudi sobre seguretat viària


El ple debatrà i votarà, a proposta de tots els grups, la creació d'una comissió d'estudi sobre seguretat viària. La comissió, de què formaran part un diputat de cada grup o subgrup parlamentari, pretén aprofundir en tots els aspectes relacionats amb la seguretat viària, com el factor humà, el vehicle i la infraestructura, a més de les estadístiques, la normativa, la salut, l'educació i formació dels conductors, la indústria, les asseguradores, els mitjans, les noves tecnologies o la comparativa internacional. La comissió, que funcionarà tota la legislatura, podrà comptar amb l'assessorament d'experts i encarregar estudis específics.

Designacions


El ple votarà la designació dels tres candidats per a magistrat o magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els candidats proposats són Esther Arroyo, Salvador Capdevila i Pedro del Pozo. Si la designació prospera, el Consell General del Poder Judicial haurà d'escollir-ne un per ocupar la plaça de magistrat. Aquest procediment és el que estableix la llei orgànica 6/1985, del poder judicial, per tal que una de cada tres places de les sales del civil i del penal del TSJC s'elegeixin sobre una terna presentada pel Parlament.

El ple també votarà la designació de Josep Gabarró com a nou membre del consell social de la Universitat de Lleida.

Mocions

El ple debatrà i votarà sis mocions sobre la seguretat ciutadana als municipis, la sostenibilitat i la qualitat assistencial del sistema sanitari, la situació econòmica i l'estat de les finances públiques, les retallades pressupostàries i els efectes en el servei públic de salut, l'impacte de les retallades en serveis socials i equipaments i l'ocupació del personal de la funció pública.

El PSC ha presentat dues mocions al ple. La primera, sobre la situació econòmica i les finances públiques, demana al govern que presenti al Parlament, durant aquest període de sessions, les mesures concretes per complir el pla de govern i, especialment, les mesures per crear ocupació, a més de la continuïtat de l'acord estratègic per la internacionalització i els plans, mesures o accions per posar en marxa els compromisos que el govern va assumir durant la cimera per la reactivació econòmica del març passat. També l'insta a retirar el projecte de llei de modificació de l'impost de successions.

La segona moció del PSC, sobre les retallades en serveis socials i equipaments, demana que el govern desplegui la llei de serveis socials; garanteixi l'atorgament i els pagaments dels ajuts d'atenció a la dependència; convoqui la comissió mixta govern-Parlament per fer el seguiment de la llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a la dependència, i mantingui o ampliï els contractes programa amb els ajuntaments i els consells comarcals, entre altres punts.

La moció del PPC, sobre la seguretat ciutadana als municipis, insta el govern a modificar la convocatòria de proves per ingressar al cos de mossos d'esquadra amb l'objectiu d'oferir vuit-centes places; a definir, en el termini d'un mes, el nombre de patrulles rurals dels mossos; a presentar una normativa per prohibir l'exercici de la prostitució a carreteres i vies públiques; a impulsar l'aprovació dels plans locals de seguretat; a promoure la col·laboració de la Policia de Catalunya amb les policies locals i instar el ministeri de l'interior a dotar el cos nacional de policia de l'estat i la guàrdia civil dels efectius necessaris, entre altres.

La moció sobre l'ocupació del personal de la funció pública, d'ICV-EUiA, demana al govern que promogui, durant aquest any, la llei de la funció pública; que concreti quines intervencions cal portar a terme per racionalitzar els òrgans administratius, especifiqui els instruments necessaris per portar-la a terme i assenyali l'impacte que tindrà en els serveis públics. El segon punt de la moció demana que l'executiu no redueixi plantilles fins que no hagi concretat en què consisteix l'aprimament de l'administració.

La moció sobre la sostenibilitat del sistema sanitari, presentada per ERC, insta l'executiu a promoure un pacte nacional per la salut basat en la definició d'un model d'autonomia de gestió, la garantia de l'equitat d'accés, la gestió de la variabilitat clínica, la promoció de la simplificació administrativa, i el foment de la coresponsabilitat dels ciutadans en la demanda assistencial i la utilització correcta dels recursos, entre altres.
El subgrup de Solidaritat ha presentat una moció al ple sobre les retallades pressupostàries i els seus efectes en el servei públic de salut. El text, de dos punts, insta el govern a mantenir la partida pressupostària de salut en els pressupostos d'aquest any i a presentar un pla perquè Catalunya passi, en un màxim de tres anys, de ser la novena comunitat autònoma en despesa sanitària per habitant a la cinquena.

Interpel·lacions

Els consellers respondran set interpel·lacions dels grups sobre la millora del finançament de l'Agència Catalana de l'Aigua (CiU); l'educació primària i el pla estratègic per modernitzar la justícia (les dues del PSC); les actuacions previstes en matèria de turisme (PPC); l'aplicació de les polítiques públiques per fer efectiu el dret a l'habitatge (ICV-EUiA); les polítiques d'habitatge (ERC); les mesures per evitar el vandalisme i la delinqüència en les celebracions esportives (Ciutadans).

Llegir aquí: http://www.parlament.cat/web/actualitat/noticies?p_id=95824250
avatar
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum