Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

27/07/2009 - Diari de Girona i www.emporda.info - Demanen la supressió de l´impost de successió

Ir abajo

27/07/2009 - Diari de Girona i www.emporda.info - Demanen la supressió de l´impost de successió Empty 27/07/2009 - Diari de Girona i www.emporda.info - Demanen la supressió de l´impost de successió

Missatge  Admin Dl 03 Ago 2009, 13:02

DIARI DE GIRONA
Associació
Publicat el 27/07/2009
Demanen la supressió de l´impost de successió
Castells descarta destinar recursos addicionals del nou finançament a aquesta finalitat

WWW.EMPORDA.INFO
NOTÍCIES - Catalunya
Publicat el 27/07/2009
Creen una associació que demana la supressió de l´impost de successions
Castells descarta destinar recursos addicionals del nou finançament a aquesta finalitat

GIRONA | O.P.
Catalunya paga un dels impostos de successions més elevats de l'Estat mentre moltes comunitats autònomes han anat reduïnt, algunes fins a un tipus pràcticament inexistent aquest gravamen. Davant d'aquesta realitat s'ha creat una plataforma sota el nom de "Prou Impost de Successions a Catalunya" que està recollint centenars d'adhesions a un manifest que sol·licita la supressió d'aquest impost. Tot i que CiU ja ha demanat que el Govern català destini part dels recursos del nou finançament a suprimir aquest impost, el Govern català ho rebutja de ple.

En el manifest que han penjat a la seva pàgina web (www.nosuccessions.org) recorden que aquest impost "discrimina negativament" els catalans respecte als ciutadans d'altres comunitats. Així, recorden que al País Basc no existeix la tributació per les herències entre cònjuges o entre pares i fills, a Navarra tributen un simbòlic 0,8% i a la majoria de les Comunitats Autònomes restants s'han implantat reduccions d'un 99% de la quota a tributar.

En canvi, afirmen que el Govern de Catalunya només aplica a les famílies una exempció del 95% del valor de l'habitatge habitual, "però subjecta a unes condicions tals que fan perdre aquesta exempció si s'ha residit per un temps superior als dos últims anys de vida fora d'aquest habitatge (potser en una residència o amb els fills) o l'habitatge s'ha hagut de llogar encara que hagi estat per un temps inferior als dos anys".
Qualifiquen l'impost que es paga a Catalunya d'"abusiu" i recorden que, per pagar-lo, moltes vegades les famílies hagin de malvendre part de la herència o hipotecar-la o recórrer a un préstec, si és que poden.

Al mateix temps lamenten els "desequilibris tributaris entre territoris" i posen un exemple: "Una herència de pares a fills de 100.000 euros en efectiu tributa a Catalunya 9.688 euros mentre que a València, Madrid o altres comunitats, aquesta tributació és de 103 euros i al País Basc de 0 euros".

A més, critiquen que la llei catalana eximeix del pagament d'un 95% de la quota les herències de patrimonis empresarials i també els patrimonis immobiliaris que es puguin disfressar d'empresa, amb la qual cosa l'impost acaba recaient només "sobre la classe mitjana".
D'altra banda, l'associació posa de relleu la "ficció de les grans fortunes", domiciliant-se en una altra Comunitat Autònoma per tal d'eludir la càrrega abusiva d'aquest impost a Catalunya, que pot superar amb escreix el 30 per cent del patrimoni heretat.
La posada en funcionament de la seva pàgina web ha ajudat a difondre el missatge d'aquest col·lectiu, que ha rebut l'adhesió de polítics com el diputat de CiU al Congrés Josep Sánchez Llibre.

En una anotació al seu bloc, el parlamentari va assenyalar que "no té sentit" que en comunitats autònomes com la de Navarra o la madrilenya hagi desaparegut aquesta tributació i que a Catalunya moltes famílies hagin de vendre part del llegat per pagar els impostos que generen les transmissions.

En la mateixa línia, el líder del seu partit, Josep Antoni Duran i Lleida, en una carta setmanal als militants, reclamava al Govern de la Generalitat que aprofiti l'increment dels seus ingressos amb el nou model de finançament per suprimir l'impost de successions. "Si resulta, com diu Esperanza Aguirre, arran de les xulesques xifres del tripartit, que 'un català val tant com dos madrilenys', potser ha arribat el moment que el català no pagui l'impost de successions, com no el paga el madrileny", va sentenciar.

Castells ho descarta

Les pretensions de CiU i de "nosuccessions.org" sembla que, de moment, no acabaran prosperant. La setmana passada, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, assenyalava en una entrevista radiofònica que no eliminarien l'impost, tot i que reiterava que hi hauria una "reforma a fons"
Castells apuntava que la majoria de països del món tenen impost de successions i que aquest, i no les autonomies governades pel PP, era el referent de la Generalitat. En qualsevol cas, va admetre que amb la configuració actual es donen casos "sagnants", per la qual cosa calia fer una reforma important.

------------------------------------------
Llegir-ho a diaridegirona.cat: http://www.diaridegirona.cat/catalunya/2009/07/27/demanen-supressio-limpost-successio/346376.html
------------------------------------------
Llegir-ho a www.emporda.info: http://www.emporda.info/catalunya/2009/07/27/creen-associacio-que-demana-supressio-limpost-successions/52005.html
Admin
Admin
Admin

Nombre de missatges : 1108
Fecha de inscripción : 26/10/2008
Edad : 75

http://www.nosuccessions.org

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum