Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

18/09/2009 - El Singular Digital.cat - Entrevista a Jordi Bonet, tresorer de l'Associació per a la reforma de l'impost de Successions a Catalunya

Ir abajo

18/09/2009 - El Singular Digital.cat - Entrevista a Jordi Bonet, tresorer de l'Associació per a la reforma de l'impost de Successions a Catalunya Empty 18/09/2009 - El Singular Digital.cat - Entrevista a Jordi Bonet, tresorer de l'Associació per a la reforma de l'impost de Successions a Catalunya

Missatge  Montser Dv 18 Set 2009, 10:02

EL SINGULAR DIGITAL.CAT
ACTUALITAT
ECONOMÍA
Entrevista a Jordi Bonet, tresorer de l'Associació per a la reforma de l'impost de Successions a Catalunya
Publicada 18/09/2009

Entrevista a Jordi Bonet, tresorer de l'Associació per a la reforma de l'Impost de Successions a Catalunya
“La crisi no pot ser l’excusa per no abolir l’impost de successions”

Primer va ser el Parlament de Catalunya i ara el Congrés dels Diputats, tots dos han votat majoritàriament en contra de l’anul·lació de l’impost de successions. Actualment només el paga un 40% dels ciutadans de l’Estat espanyol i vuit comunitats l’han anul·lat completament. Aquí el conseller d’Economia, Antoni Castells, reconeix que es tracta d’una “discriminació” però des de l’any 2007 només parla d’una possible reforma que no arriba mai. Malgrat saben que la lluita és difícil, l’Associació per a la reforma de l'Impost de Successions a Catalunya, amb quasi 5.000 adherits, continua treballant per la desaparició d’aquest impost com explica el tresorer de l’entitat, Jordi Bonet.

per Maria Coll

El Congrés acaba de tombar, només per sis vots en contra, una proposta de supressió de l’impost de successions presentada per CiU. L’Associació per a la reforma de l'impost de successions a Catalunya com valora aquesta notícia?

Ens ha xocat que els dos diputats d’UPN i de Nafarroa Bai votessin en contra d’aquesta proposta quan Navarra és una terra pràcticament lliure d’aquest impost. Allà només es paga el 0,8%. No sé què hauran guanyat a canvi, però la política té aquestes coses! Els hem enviat notes sarcàstiques d’agraïment. El resultat no ens ha sorprès perquè moltes vegades alguns d’aquells que diuen que estan a favor de l’anul·lació en el moment de la votació estan absents.

A qui es refereix?

La darrera votació sobre aquest tema que va tenir lloc en la comissió d’economia del Congrés es va perdre perquè el diputat d’ERC, partit que diu que a Madrid vota que “no”, estava absent. Si realment els hi interessés anul·lar aquest impost haurien fet com els socialistes, que han buscat aliats per cel i terra. Els polítics són necessaris, però amb ells estem molt decebuts.

Aquesta vegada, però, ERC, a diferència del Parlament, sí que ha votat a favor de l’anul·lació de l’impost...

ERC aquí vota “no” perquè el govern diu que no es pot despendre dels ingressos que suposa l’impost de successions. Però la idea de CiU a Madrid era diferent. La federació proposava que la pèrdua de diners del govern per l’anul·lació de l’impost sobre l’herència d’hereus directes fos compensada per l’Estat. Cal tenir en compte que aquest any el pressupost previst per aquest impost és de 1.000 milions d’euros.

El conseller Castells ha reconegut que l’impost de successions és una “discriminació”, però no parla d’eliminació sinó de reforma. Estarien d’acord amb una reforma?

Si és profunda, sí. El que no poden fer és omplir-se la boca durant anys i després no fer res. Ja han anunciat en dues ocasions que el 80% dels catalans ens estalviaríem l’impost. Si fos així en aquest moment només el 4% dels catalans l’estaríem pagant i això no lliga amb el fet que la recaptació d’aquest impost fa quatre anys era de 400 milions i ara és de 1.000 milions.

Doncs deu ser més rendible donar els béns en vida...

Les tarifes de les donacions en vida estan al 5, al 7 i com a màxim al 9%, mentre que les herències es paguen entre el 7 i fins el 32%. És amoral. Sembla que el mort sigui de segona categoria.

Castells assegura que ara, en plena crisi econòmica, no és el millor moment per plantejar aquest tema.

La crisi no pot ser l’excusa. El govern va dir que estalviaria 900 milions i a més es rebran diners del nou sistema de finançament. Doncs que es posin a estalviar perquè potser últimament han estirat més el braç que la màniga!

ICV és un dels partits que més ferm es mostra a mantenir aquest impost. És el principal escull dins el govern?

He parlat amb membres d’Iniciativa i, encara que no accepten l’anul·lació, reconeixen que les nostres reclamacions són lògiques. Precisament les grans fortunes són les que des de fa anys s’estan estalviant aquest impost. Dins les empreses familiars hi posen totes les propietats. A Alemanya l’impost de successions es coneix com l’“impost dels tontos” perquè el paguen les classes mitjanes, però també alguns membres de la classe baixa.

La bombolla immobiliària ha inflat el preu dels habitatges, per tant, ara pagar aquest impost també deu ser més costós.

L’augment de la recaptació ha estat precisament per aquesta sobrevaloració dels immobles. I durant els anys de bonança ens han tingut enganyats, perquè la reforma d’aquest impost estava dins el pacte de govern –amb Iniciativa inclosa-, però no s’ha fet res.

Actualment CiU fa bandera de la demanda de l’anul·lació d’aquest impost. És l'única esperança?

Del Parlament català ja no n’esperem res. Respecte els rèdits electorals, crec que a CiU els aniria millor suprimir l’impost en cas que Artur Mas guanyi les eleccions a Catalunya que intentar suprimir-lo a Madrid on un altre pot emportar-se’n els mèrits. En el fons em sembla que CiU a Madrid també que ho demana amb la boca petita.

Quin és el cas més freqüent i injust de la llei de successions?

Per tradició molts catalans volen que la seva herència passi a l’altre membre de la parella el dia que es morin i viceversa. Doncs en el moment que un es mor el cònjuge que hereta ha de gastar-se els seus estalvis, aquell famós raconet que tota català guarda per quan arribi la vellesa, per fer front a l’impost de successions. I això no pot ser! Tots els països europeus com a mínim exempten el cònjuge d’aquest l’impost.

El 15 d’octubre l’Associació inicia una campanya publicitària a alguns autobusos. Hi haurà alguna altra activitat més?

Ara també hem començat a fer conferències sobre el tema a diferents poblacions, però la campanya de carrer de veritat la començarem l’any que ve. Ja pensem en una possible manifestació i en posar paredetes a les festes majors de diversos pobles.

Hi ha molta desinformació sobre aquest tema.

Sí. Hi ha molta gent gran que es pensa que per haver fet testament ja ho tenen tot resolt. El testament només certifica que després de la mort els béns es distribuiran segons els teus desitjos però als hereus no els hi estalviarà cap impost. També hi ha qui pensa que tampoc s’han de pagar els béns de titularitat conjunta en cas de defunció d’un dels membres d’una parella, però sí s’han de pagar, perquè aquí, per sort i per desgràcia en segons quines coses, el règim matrimonial és de separació de béns.

Al final, però, per aconseguir anul·lar aquest impost hauran de tornar a trucar a les portes del Parlament...

Sí, però encara que no ho sembli aquesta pressió ja s’està notant perquè les declaracions del conseller Castells dels darrers mesos han variat una mica.


Leer aquí: http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/_ldquo_la_crisi_no_pot_ser_l_rsquo_excusa_per_no_abolir_l_rsquo_impost_de_successions_41915.php
Montser
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum