seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  kevin arnold el Dc 25 Set 2013, 08:21

moltes gràcies!! ja he demanat hora al notari, a veure quina cara em posa...

kevin arnold

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 19/09/2013

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  Melitón el Dc 25 Set 2013, 00:45

Molt correcta i ben documentada la resposta d'en Jordi Bonet, que el qualifica correctament dins del Grup IV de subjectes passius (el més car) donat que la tieta-àvia és parent col·lateral de 4t. grau.
Potser estaria bé un petit extracte amb els primers articles del Codi civil de Catalunya relatius a reguladors de les relacions convivencials d'ajuda mútua (que insereixo), més que res per tenir clar l'esperit i contingut d'aquesta figura jurídica, i també limitacions per raó del parentiu (que no s'aplicaria en el cas que ens ocupa), i requisits pel que fa a l'estat civil o convivència en parella estable, regulat per l'art. 240-2.1 de difícil interpretació, però que potser podria excloure d'aquesta figura a qualsevol persona casada o formant parella estable.
Potser serà difícil que un notari es pronunciï ara sobre com resoldria una petició de declaració de notorietat en relació a una situació que no s'ha donat encara, i que haurà de valorar en el seu moment, per les proves documentals i testificals a presentar en el seu moment, que sens dubte seran estrictes.

                     

ARTICLE 240-1. Règim jurídic

Dues o més persones que conviuen en un mateix habitatge habitual i que comparteixen, sense contraprestació i amb voluntat de permanència i d'ajuda mútua, les despeses comunes o el treball domèstic, o ambdues coses, constitueixen una relació de convivència d'ajuda mútua, que es regeix pels acords que hagin estipulat o, si no n'hi ha, pel que estableix aquest títol.

ARTICLE 240-2. Requisits personals

1. Poden constituir una relació convivencial d'ajuda mútua les persones majors d'edat unides per vincles de parentiu en línia col·lateral sense límit de grau i les que tenen relacions de simple amistat o companyonia, sempre que no estiguin unides per un vincle matrimonial o formin una parella estable amb una altra persona amb la qual convisquin.

2. El nombre màxim de convivents, si no són parents, és de quatre.

ARTICLE 240-3. Constitució

Les relacions convivencials d'ajuda mútua es poden constituir en escriptura pública, a partir de la qual tenen plena efectivitat, o pel transcurs d'un període de dos anys de convivència.

ARTICLE 240-4. Acords

1. Els convivents poden regular vàlidament, amb llibertat de forma, les relacions personals i patrimonials, i els drets i deures respectius durant la convivència, sempre que aquests acords no perjudiquin terceres persones. En particular, hom pot acordar la contribució igual o desigual a les despeses comunes i, fins i tot, que el treball domèstic i la càrrega econòmica sigui assumida íntegrament per algun dels convivents.

2. En previsió d'una ruptura, els convivents poden pactar sobre els efectes de l'extinció de la relació convivencial d'ajuda mútua.

Melitón

Nombre de missatges : 27
Fecha de inscripción : 08/10/2009

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  kevin arnold el Dv 20 Set 2013, 11:42

un cop més, moltíssimes gràcies!! aniré a ca'l notari i m'informaré (encara més)!! està clar que per les quantitats que surten val la pena...

gràcies!!

kevin arnold

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 19/09/2013

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  jordibonet el Dv 20 Set 2013, 11:02

Et copío el que diu la llei de l'ISD:

Article 36
Relacions de convivència d'ajuda mútua
1. En les adquisicions per causa de mort entre membres d'una relació de convivència d'ajuda mútua, els adquirents queden assimilats a la resta de descendents del grup II que defineix l'article 2, a l'efecte de l'aplicació de les reduccions que estableixen les seccions primera, sisena i dotzena i a l'efecte de l'aplicació del coeficient multiplicador per a la determinació de la quota tributària.
2. Per a poder gaudir de la reducció que estableix l'apartat 1, el convivent o convivents supervivents han d'acreditar l'existència de la relació de convivència d'ajuda mútua mitjançant l'escriptura pública de formalització de la relació, atorgada com a mínim dos anys abans de la mort del causant, o bé mitjançant una acta de notorietat que demostri un període mínim de dos anys de convivència.

Descartada per l'Alzheimer la possibilitat de escriptura pública de formalització de relació, et queda la via de l'acta de notorietat, al respecte et copío el que he trobat a la web del "Consejo General de Notariado" www.notariado.org:

6. Actas de notoriedad

El artículo 209 del Reglamento Notarial: Las actas de notoriedad tienen por objeto la comprobación y fijación de hechos notorios sobre los cuales pueden ser fundados y declarados derechos y legitimadas situaciones personales o patrimoniales, con trascendencia jurídica.

Permiten constatar determinados hechos que no son directamente perceptibles pero si notorios y que pueden fundamentar derechos. El notario realizará las pruebas pertinentes que acrediten la veracidad de los hechos y emitirá un juicio sobre la notoriedad o no de la situación interesada: la fe pública cubre los hechos consignados en el acta, pero no el juicio del notario, que puede ser equivocado. No obstante, estas actas son útiles porque crean una presunción de veracidad.

Un ejemplo, son las actas de abintestato, en las que el notario identifica a los herederos de una persona que ha fallecido sin dejar testamento.


Per tant suposo que perque el notari ho faci, hauran d'haver-hi proves d'aquesta convivència, empadronament, correspondència rebuda, domicili dels teus comptes bancaris, tarja sanitària, etc. i potser el testimoni de veïns. Es una suposició ja que les lleis no son el meu fort.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  kevin arnold el Dj 19 Set 2013, 19:13

moltíssimes gràcies per la rapidíssima i documentadíssima resposta.
carai, quina clatellada... em temo que no hi ha possibilitat de refer el testament (Alzheimer), i potser la única opció que veig és passar al grau 2 amb el concepte aquest de "convivència per ajut mutu", o algo així... miraré d'esbrinar com es pot demostrar que em faig càrrec d'ella (no és mentida, sóc l'unic familiar que se n'ocupa)
un cop més moltes gràcies!! endavant!!

kevin arnold

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 19/09/2013

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  jordibonet el Dj 19 Set 2013, 17:53

Doncs em temo que si que ets (i seràs) dels "pringats", ja que si no m'equivoco pertanys al grup IV (> 3er. grau de parentiu), així que si no tens reconeguda una discapacitat del 33% o més amb el que gaudiríes d'una bona reducció, els números seríen més o menys els següents:

55.000 valor cadastral x 2,60 coeficient corrector de Barcelona x 0,80 coeficient corrector per herència d'inmobles = 143.000

Amb aixó, si ens mirem la tarifa de l'impost vigent ens surt:

Quota integra fins a 50.000€ = 3.500€
Resta base liquidable (143.000 - 50.000): 93.000 al 11% = 10.230€
Total: 13.730€ x 2,00 coeficient dels beneficiaris del grup IV = 27.460€

Si tens un avi/àvia, pare/mare o cònjugue de >=75 anys o amb discapacitat >= 33% reconeguda per l'ICASS, una possibilitat es que fes un nou testament a favor d'aquest/s, ja que gaudeixen de la reducció de 275.000€ (650.000€ amb discapacitat >= 65%) amb el que no pagaríen rés. Per si es donés la circumstància de que morissin abans que la teva tieta-àvia, el notari t'hauría d'afegir en el següent nivell successori per el que en diuen "la vulgar".

Aixó sí, aquesta possibilitat pot plantejar mes problemes posteriorment, especialment si tens germans. A més, perqué fiscalment resulti òptim, t'hauràs d'esperar a la defunció d'aquests abans de que acabi a les teves mans.

Un altre possibilitat per reduïr la cosa, es fraccionar la herència entre varis beneficiaris encara que també siguin del grup IV. Per exemple, suposant que tinguis esposa i un o dos fills, es podría fer testament 1/4 o 1/3 per ca d'un, així tot aniría al tipus mínim del 7%, amb el que us estalviarieu més de 7.000€.

Ara, no deixis de tindre en compte que de vegades costa molt fer entendre aquestes coses a persones d'edat avançada encara que tinguin el cap clar.

Però com es parla d'una reintroducció de l'impost que encara no sabem com serà, les coses poden canviar, però en tot cas no crec que per als del grup IV vagi a pitjor.

En darrer terme, donat que crec que tampoc et podràs acollir a cap bonificació, has de preveure també la plusvàlua municipal ja que seràn uns milers d'euros a afegir. Pots trobar informació a: www.bcn.cat/hisenda/ca/principals_impostos_plusvalua.html
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  kevin arnold el Dj 19 Set 2013, 13:52

hola... acabo de descobrir aquesta pàgina així que encara que sigui amb retard, moltes felicitats!!

el meu cas és senzill però no he sigut capaç d'esbrinar si pertany a l'1% que encara perdura de l'impost... la meva tieta-àvia em deixa en herència (al testament), la seva vivenda habitual a la ciutat de BCN, amb un valor cadastral d'uns 55000 euros... de moment té bona salut però passa dels 90 anys de manera que és obvi que no és una qüestió a llarg termini, i em temo que no em resulti una quantitat important a pagar... algú em pot dir si estic entre els "pringats" que haurem de pagar l'impost, i com puc fer un càlcul estimat?

moltes gràcies per endavant, i felicitats un cop més!

kevin arnold

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 19/09/2013

Tornar a dalt Ir abajo

seré l'1%? (herència de tiets-avis) Empty Re: seré l'1%? (herència de tiets-avis)

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum