15/05/2012 - LA MALLA.CAT - Política - Tercera onada d'ajustos a Catalunya

Ir abajo

15/05/2012 - LA MALLA.CAT - Política - Tercera onada d'ajustos a Catalunya

Missatge  Montser el Dj 17 Maig 2012, 08:27

LA MALLA.CAT
Política
Tercera onada d'ajustos a Catalunya
Publicat 15/05/2012
LAMALLA.CAT / AGÈNCIES

Artur Mas explicarà avui per on passarà les tisores per retallar 1.500 milions més

El president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà aquest dimarts al migdia, després de la reunió del Govern, per explicar les mesures incloses en el seu tercer pla d'ajust pressupostari i que ha de servir per estalviar els 1.500 milions d'euros que exigeix l'Estat per eixugar el dèficit. Tot i que no han transcendit gaires detalls, més enllà d'algunes filtracions a la premsa, la nova tisorada podria incloure privatitzacions d'infraestructures i una nova pujada de taxes, mentre que es descarta una nova retallada del sou dels funcionaris o l'eliminació de l'impost de successions. Al costat de Mas, compareixerà al Palau de la Generalitat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

El primer paquet d'estalvi aprovat per l'Executiu d'Artur Mas va recaure sobre els serveis públics, la segona es va encaminar a la creació de noves taxes i aquesta tercera sembla que va pel mateix camí: nous impostos i pujar-ne alguns que ja existeixen.

De moment, tot són filtracions a la premsa però sembla que la cosa anirà per aquí: s'especula amb una nova taxa que haurien de pagar els estudiants de Formació Professional de grau superior. En canvi, no es recupera l'impost de successions. Tampoc no hi ha prevista una nova retallada de sou als funcionaris, que aquest any ja s'ha tornat a reduir d'un 5%.

Una altra possibilitat és privatitzar alguns serveis, sobretot d'infraestructures. Tenen números de ser privatitzades empreses públiques com Tabasa, que gestiona els túnels de Vallvidrera; el Túnel del Cadí o Aigües Ter-Llobregat. Perdran personal i pressupost organismes emblema del tripartit com el Memorial Democràtic i l'Agència Catalana de Cooperació. Ensenyament i Salut no s'escapen del cop de destral i tornaran a pagar els plats trencats: es redueixen els concerts amb escoles privades, s'apujarà el preu de la matrícula a les escoles d'idiomes, ensenyaments no reglats i estudis a distància.

En les últimes setmanes la Generalitat ha estat ultimant el nou paquet de mesures per aconseguir un estalvi de prop de 1.500 milions d'euros, uns ajustos que el propi Mas s'ha encarregat d'anar transmetent als seus consellers, en reunions bilaterals aprofitant la seva presència en el ple del Parlament de la setmana passada.

El pla es discutirà al Consell de Política Fiscal i Financera
La presentació d'aquesta nova onada de retallades "per preservar l'Estat del Benestar", segons la terminologia utilitzada per la pròpia Generalitat, arribarà dos dies abans que el Govern central ho discuteixi davant el Consell de Política Fiscal i Financera. En aquest marc, el Govern buscarà obtenir el vistiplau del Ministeri d'Hisenda al seu pla d'ajust, però amb la reclamació que l'Estat reconegui els deutes que manté amb Catalunya en compliment de l'Estatut.

La posició de la Generalitat és complexa, ja que d'una banda l'administració catalana està molesta pel tracte dispensat per l'Estat en els pressupostos de 2012 i per la insuficiència del model de finançament actual, i això l'ha portat a elevar el to de la crítica davant el Govern, i per una altra és conscient que la seva tresoreria depèn de les transferències de l'Estat.

Montoro demana més ajustos
De la seva banda, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dilluns que "la privatització de determinats àmbits de serveis públics" és un aspecte del pla d'ajust que s'està negociant amb la Generalitat. Les fonts consultades situen l'ajust entre els 1.500 i els 1.900 milions d'euros i precisen que, amb aquest comentari, Montoro es referia a algunes privatitzacions d'infraestructures contemplades en el pla d'ajust.

D'altra banda, Hisenda ja ha advertit que replantejarà les competències dels ajuntaments i les diputacions abans de l'estiu. El ministre Montoro diu que així s'assegurarà que els ajuntaments no facin activitats que no estan regulades per la llei i s'evitin duplicitats entre administracions. Mentrestant la Federació Espanyola de Municipis ha reclamat mesures excepcionals pels ajuntaments que no hagin presentat plans d'ajust per pagar els proveïdors.

Llegir aquí: http://www.lamalla.cat/politica/article?id=1029338
avatar
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum