07/06/2011 - EL PUNT - Opinió - Pressupostos inútils. Hi ha alternatives

Ir abajo

07/06/2011 - EL PUNT - Opinió - Pressupostos inútils. Hi ha alternatives

Missatge  Montser el Dt 07 Jun 2011, 11:32

EL PUNT
Opinió
Pressupostos inútils. Hi ha alternatives
Publicat 07/06/2011
Joan Boda i Masoliver

En una època de crisi els pressupostos disminueixen de 1.200 milions d'euros la despesa social. Això és un atemptat a la necessària cohesió social de Catalunya

Els pressupostos presentats pel govern de la Generalitat no fan front al problema més important del país, la crisi econòmica. Hi ha dos elements clau per superar la crisi: la reactivació de l'economia i la demanda interna i la creació d'ocupació. Cap d'aquests dos reptes no es veuen en la proposta del govern de CiU.

La reducció de 2.680 M € del pressupost provocarà una contracció de l'economia ja que disminuirà dràsticament l'activitat del sector públic (les inversions disminueixen un 42%) i no impulsarà el privat. Els països europeus que han aguantat més la crisi són aquells que tenen un sector públic potent que garanteix l'estat del benestar. Catalunya hauria de convergir cap a aquests estàndards europeus, però els pressupostos d'enguany en divergeixen.

Aquest pressupost consolida les retallades començades a primers d'any en la sanitat (reducció del 15% tenint en compte la despesa desplaçada) l'educació (-7%), els serveis socials (-10%), l'habitatge públic (-30%), la recerca (-26%), la cultura (-15,6%) o la cooperació (-55%). En una època de crisi els pressupostos disminueixen en 1.200 M € la despesa social. Això és un atemptat a la necessària cohesió social de Catalunya. Aquestes decisions polítiques, en forma de retallades, d'avui, seran els problemes socials de demà.

L'anterior govern d'esquerres va fer polítiques d'ajustament pressupostari des del 2008, però va prioritzar, i en cap moment no va voler sacrificar les polítiques socials ja que eren i són una inversió de futur.

Davant aquesta situació és immoral que el govern decideixi eliminar l'impost de successions que suposa deixar de recaptar 611 M €. El nostre grup parlamentari ja va proposar que es posposés, fins que no es superés la crisi, la reforma de l'impost aprovada en l'anterior legislatura i al mateix temps no eliminar-lo. Però el govern no ha acceptat i ha preferit deslliurar les famílies més riques del pagament d'aquest impost, amb la idea no contrastada que donant diners als rics l'economia millorarà i que donarà beneficis per a tothom. Es tracta d'un plantejament que respon a una opció ideològica neoliberal i de dretes, que perjudica les classes populars.

El govern proposa un dèficit del 2,66% del PIB i un endeutament a finals del 2011 del 18%, xifra normal en relació a altres economies europees. Malgrat tot, el govern continua insistint que no hi cap marge de maniobra a l'hora d'elaborar els pressupostos. Que l'herència de l'anterior govern els aboca a aquesta política restrictiva. I això no és veritat, nosaltres opinem que hi ha alternatives pressupostàries per sortir de la crisi.

Una de les més elementals és l'augment dels ingressos. El govern creu que no és necessari ja que no vol perjudicar els sectors més poderosos i fa recaure sobre els sectors més vulnerables tot el pes de la retallada.

L'acció pressupostària és com unes tisores amb dues fulles: una d'ingressos i l'altra de despesa. Totes dues s'han d'equilibrar per fer un ajust equitatiu. CiU ha preferit utilitzar només la fulla de la contenció de la despesa social, que s'ha convertit en un ganivet que estripa l'estat del benestar.

El grup parlamentari d'ICV-EUiA fa una proposta pressupostària alternativa al govern de dretes que es basa en els dos pilars abans esmentats: l'augment dels ingressos i la contenció de la despesa.

Actuacions en els ingressos:

- Lluita contra el frau fiscal. A Catalunya s'estima en el 5,5% del PIB. Si s'hi destinen recursos i voluntat política pot representar uns ingressos addicionals de 195 M € anuals per cada dècima del PIB que es redueixi el frau actual. És a dir, una reducció del 10% del frau comportaria 1.070 M € de recaptació.

-No suprimir l'impost de successions i donacions i aplicar una moratòria de la darrera reforma comportaria una recaptació de 611 M €.

-Un impost sobre l'energia nuclear aplicant un tipus impositiu de 0,0012 euros/kWh. La recaptació potencial seria d'uns 40 M € anuals.

-Increment d'alguns impostos especials (tabac, alcohol) que comportaria uns ingressos anuals de 100 M €.

-Exigir el pagament immediat del Fons de Competitivitat, xifrat en 1.450 M €.

-Crear noves figures fiscals que gravin els fluxos de capital de l'especulació immobiliària i de la financera.

Actuacions en la despesa:

-Pla d'estalvi energètic en tots els àmbits de la Generalitat.

-Eliminació dels concerts a les escoles d'elit que segreguen per raó de gènere. Podria comportar una reducció de 25-30 M € anuals.

-Pla de mesures d'ajust pressupostari en el sistema sanitari públic: enfortir l'assistència primària; reduir les estructures directives; racionalitzar la despesa farmacèutica; promoure la fusió d'entitats concertades i integrar les públiques a l'ICS. Aquest pla comportaria una reducció de la despesa de 460 M €, sense afectar negativament la qualitat i l'equitat del servei.

Podem aconseguir més de 2.000 M €, sense el fons de competitivitat, que ens permetrien mantenir la despesa social, fer front a la crisi i crear ocupació sense retallar l'estat del benestar.

Publicat a

El Punt Comarques Gironines 07-06-2011 Pàgina 20

Llegir aquí: http://www.avui.cat/noticia/article/-/8-articles/420909-pressupostos-inutils-hi-ha-alternatives.html?tmpl=component&print=1&page=
avatar
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum