casa en herència

Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  Neik el Dt 22 Feb 2011, 09:49

Hola, espero que te'n surtis sense problema, i puguis disfrutar la casa, la veritat es que el impost es més que injust... Jo almenys estic al limit de la paciencia, els politics ens prenen per tontos a tots plegats i nomes miran d'inflarse las contas dels bancs, pero em de ser forts, i seguir lluitant, PERO sense preocuparnos massa... Cosa dificil almenys per la meva part Very Happy pero ho em d'intentar... Tinguem fe i pensem que li queda poc al impost !!!! Salutacions.
Neik
Neik

Nombre de missatges : 74
Fecha de inscripción : 16/09/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  Jellyna el Dl 21 Feb 2011, 23:18

Moltes gràcies, Jordi. Sembla que el què hauré de pagar serà una quantitat bastant important, però almenys no serà una quantitat astronòmica com creia al principi i que pensava que no em quedaria més remei que vendre la casa per poder-hi fer front. La veritat és que des d'aquesta pàgina esteu fent una feina excepcional, i val la pena seguir treballant perquè treguin aquest impost ja que és molt injust.

Jellyna

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 20/02/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  jordibonet el Dl 21 Feb 2011, 12:24

A veure, si que s'hauría de declarar el valor real que vindría a ser el valor de mercat (igualment t'hi pots descomptar el 20% al rebre-ho en herència), però l'administració devant de la incapacitat de revisar totes les liquidacions d'impostos relacionades amb les transmissions d'immobles, va muntar les famoses taules de coeficients, que en alguns casos donen valors inferiors al real, en d'altres propers, però també en excés del valor real, i en aquests ultims casos molts per no discutir-ho, claudiquem sense dir ni piu i acabem pagant mes impost del que realment ens pertocaría.

Jo suposo que veuen que el sistema els hi queda equilibrat, ja que el que poden perdre per un cantó, ho guanyen per un altre. Ara, aixó no treu que alguns casos els puguin investigar mes a fons i enviar-te una paral·lela, simplement et diuen que declarant el valor cadastral x coeficient no seràs objecte preferent d'inspecció, i aixó se sol complir en la majoría dels casos, però també en sabem d'altres en que al contribuent li han buscat les pesigolles, ara, generalment crec que es dona en casos d'herències mes sucoses, però deu em lliuri de garantir-te que aixó no et pot passar a tu.

De totes maneres pensa que les hisendes (ja sigui la municipal, autonòmica, o estatal), el que no guanyen avuí, ho poden guanyar el día de demà, com a exemple que podría ser aplicable al teu cas: Si en algún moment vols o precisses vendre l'immoble que la tieta t'ha deixat, hauràs de pagar un percentatge sobre la plusvàlua a la teva declaració de la renda (crec que es el 18%), i donat que la plusvàlua es calcula bàsicament per la diferència entre el valor d'adquisició (el valor declarat en herència en el teu cas), i el de venda, si declares un valor baix, mes plusvàlua pagaràs, i si el declares mes alt, passarà a l'inrevés, pagaràs mes impost de successions, però menys o gens plusvàlua.

Tot plegat el tema de la fiscalitat es un xic complicat, i en alguns casos paradoxal, però per si t'ajuda a decidir-te, al menys el que es paga d'impost de successions es queda a Catalunya, mentre que el que es paga per IRPF s'en va majoritariament a l'estat, però com el de successions es progressiu, per els exemples que et vaig posar al meu primer post, ja veus que fins a 300.000€ mantens aproximadament una tributació d'una mica mes del 18%, però amb 400.000 ja es mes del 20%, amb 500.000 mes del 23%, i amb un milió ja ens aniríem al 33%, etc., etc.

Be, en darrer terme, vull que sàpigues que si no fos per la reforma aprovada per l'anterior govern tripartit en la que inmodestament crec que molt hi ha tingut a veure el moviment popular endegat per la nostra associació, en lloc de 15.200 com et vaig calcular, n'hauríes de pagar mes de 26.000.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  Jellyna el Dl 21 Feb 2011, 11:49

Aleshores el preu de l'impost s'ha de calcular sobre el valor cadastral i no sobre el valor que l'immoble podria tenir al mercat? Tant de bo fos així, perquè el preu es podria reduir bastant.
Gràcies per les vostres respostes, m'esteu ajudant molt.

Jellyna

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 20/02/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  irina el Dl 21 Feb 2011, 00:02

Únicamente añadir que aparte del pago por el Impuesto sobre Sucesiones tal como ha calculado Jordi, debes tener en cuenta que también se deberá liquidar el Impuesto de Plusvalía Municipal, no siendo aplicable bonificación alguna por tu grado de parentesco. Introduciendo la referencia catastral y un par de datos más en el siguiente simulador de la Diputació de BCN-Ajuntament de Berga, podrás tener una idea aproximada del importe a pagar: http://orgt.diba.cat/cat/

Paralelamente, indicar que yo no tendría demasiadas esperanzas de que la reforma a aprobar próximamente sobre el ISD te pueda beneficiar, pues parece ser que las posibles bonificaciones del 99% o similar en las cuotas quedarán acotadas a los grupos de parentesco I y II, aparte de la incógnita sobre la fecha de efectos que tendrá la eliminación. Siempre cabe la posibilidad de que mejoren algo las reducciones personales para los grupos III o que mitiguen los coeficientes penalizadores del 1,5882 existentes en la actualidad; pero la verdad es que CiU no se ha definido claramente sobre el nivel de reforma a presentar y si la idea es igualarnos con otras CCAA como Madrid, Valencia, etc, los parientes colaterales de segundo y tercer grado no quedan demasiado bien parados.

Por ese motivo, lo más prudente es empezar a pensar lo antes posible en la forma de financiar los impuestos y los gastos de registro y notario. Así como no dejar pasar los plazos previstos en las respectivas normas tributarias para solicitar aplazamientos o fraccionamientos (abonando los correspondientes intereses de demora), en caso de que no exista suficiente liquidez para pagarlo todo en un solo plazo.

El valor de mercado del inmueble es suficientemente importante como para aconsejar la aceptación de la herencia (por la información facilitada cabe suponer que el mismo no está gravado con deudas o hipotecas), aunque la carga impositiva sucesoria sea importante. Como no es un buen momento para vender pisos, quizá podrías conseguir financiación adicional poniendo la vivienda en alquiler (salvo que tu intención sea convertirla en tu vivienda habitual a corto plazo). Cuanto antes aceptes la herencia, antes podrás disponer plenamente del inmueble y así facilitar las posibles negociaciones con los bancos; sin que dicha aceleración de la aceptación afecte al plazo de 6 meses que tienes para liquidar los impuestos.

Para finalizar, una recomendación de legislación civil: Si no tienes otorgado testamento, sería conveniente tramitarlo (su coste no supera los 60-70 €), pues independientemente de si ya disponías de otros bienes, ahora se te añade un inmueble de cierto valor, por lo que siempre es prudente tener estos temas normalizados. Cuando se es joven no se piensa demasiado en ese tipo de trámites, pero algún día hay que ponerse en ello.

irina

Nombre de missatges : 261
Fecha de inscripción : 07/11/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  jordibonet el Dg 20 Feb 2011, 20:58

El coeficient de Berga es 2.75, però després et pots aplicar un 20% de descompte, així que el valor de l'immoble a efectes de l'impost sería:

60000 x 2.75 x 0.8 = 132.000

A aixó hi has d'afegir el 3% d'aixovar, així que tot plegat et trobaràs amb una massa d'herència d'uns 136.000€, la reducció del grup III es de 31.250, per tant queden uns 105.000€, que d'impost et suposarà uns 15.200€ d'impost.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  Jellyna el Dg 20 Feb 2011, 20:02

Hola Jordi,

Moltes gràcies per la teva ajuda. El valor cadastral de l'immoble (construcció + terreny) és bastant baix perquè la valoració es va fer ja fa molt temps, és de 60.000 € i la casa està situada a Berga. De diners no me'n ha deixat. De totes maneres amb la informació que m'has donat en el teu missatge ja em faig una idea del què em tocarà pagar, que serà molt. A veure si l'Artur Mas treu ja aquest impost.

Jellyna

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 20/02/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  jordibonet el Dg 20 Feb 2011, 12:34

Be, abans de res el meu condol.

I si que et puc orientar, però necessito les següents dades:

Valor cadastral de l'immoble+terreny i municipi on està ubicat, mira a veure si trobes el rebut de l'IBI que es on es mes fàcil trobar-ho, si no, adreça't a l'ajuntament que pertoqui.

¿t'ha deixat la casa, o quelcom mes com diners en comptes?, si fos el segon cas, quantifica-m'ho per sobre.

En tot cas el problema que tens es que entres dins del grup III, aquest te molt poca reducció per parentiu, i gairebé cap per els altres conceptes, i a sobre paga quasi un 60% mes d'impost que un hereu dels grups I i II, perque et facis una idea, per una herència valorada en...

200.000€: 28.091
300.000€: 55.091
400.000€: 82.090

En canvi suposant que heretés el teu pare o mare (germà/na de la teva tieta), i sempre que tingui 75 anys o mes, per 200.000 i 300.000 no hauría de pagar res, i per els 400.000, es reduiría a poc mes de 13.000€, però donat que dius que tens 26 anys, suposo que no es deu donar aquest cas.

Be, i per últim queda veure que farà el nou govern que en campanya va prometre "suprimir" l'impost, el que podría canviar radicalment la situació a la que t'enfrontaràs, en tot cas, com hi han sis mesos per liquidar l'impost, convé que no corris i esperis aconteixements.
jordibonet
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty casa en herència

Missatge  Jellyna el Dg 20 Feb 2011, 00:50

Hola,
Fa uns quants dies va morir la meva tieta, i m'ha deixat una casa valorada en uns 400.000€, era el seu habitatge habitual i jo tinc 26 anys, o sigui que no crec que descomptin res per l'edat que tinc. He estat intentant calcular quant hauria de pagar per poder rebre aquesta herència, però em faig un embolic amb els percentatges, les taules i les reduccions pel tipus de parentiu. A més no tinc ni idea del coeficient que pot aplicar el municipi. Algú em pot ajudar per poder tenir una idea orientativa del què em tocarà pagar?
Gràcies


Jellyna

Nombre de missatges : 4
Fecha de inscripción : 20/02/2011

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

casa en herència Empty Re: casa en herència

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum