HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Ir abajo

Re: HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  jordibonet el Ds 06 Feb 2010, 14:01

La edat del difunt no te res a veure, es la edat dels hereus la important, així que tenint la teva mare menys de 75 anys, si que no veig que pugui haver-hi dubte interpretatiu, li pertoquen els 570.000€ per invalidesa, mes els 125.000€ per parentiu.

I tu ho has dit, si el valor de la massa de la herència no passa de 695.000€ (inclòs el 3% d'aixovar i treta la reducció del valor de l'habitatge habitual si hi teniu dret), no haurà de pagar res, si passes d'aquesta quantitat, es quan ja entraría en acció la reducció variable, per que ho vegis clar et poso el següent exemple:

Massa herència 800.000 - 695.000 reduccions fixes = 105.000

El 50% dels 105.000 son 52.500, i per tant superen els 37.500€ que te de límit la reducció variable, per tant la base imposable serán 105.000 - 37.500 = 67.500€ (seríen 5.425€ d'impost)

Ara suposem que la massa es de 750.000 - 695.000 = 55.000

El 50% de 55.000 son 27.500, i per tant no es superen els 37.500, per tant la base imposable serán 55.000 - 27.500 = 27.500€ (seríen 1.925€ d'impost)

Pensa que en tot cas si la massa d'herència resultes mes elevada que els exemples que t'he exposat, encara que el testament sigui a favor de la teva mare, els fills teniu dret al 25% de legítima (a repartir entre tots), heu de veure si fiscalment us surt mes a compte ja que els fills es poden aplicar una reducció fixa de 68.750€ mes 31.250€ de reducció variable. I encara que no resulti mes elevada, tot alló que es transmeti ja a els fills, no s'haurà de transmetre a la defunció de la vostre mare, i segons quin sigui el patrimoni i el repartiment del mateix, també pot sortir mes a compte en un futur.

Del tema de les pensions si que no et puc ajudar.
avatar
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

QUÈ SÓN LES REDUCCIONS?

Missatge  stargate el Ds 06 Feb 2010, 10:45

Bon dia i moltes gràcies a tots per les diferents respostes...

Potser faltava un pèl d'informació: La meva mare, actualment té 64 anys, amb una discapacitat global de més d'un 80% acreditada per l' ICASS (I no per l'ICS com vaig escriure inicialment tot pensant que era el mateix). El meu difunt pare tenia 85 anys.

No entenem què és això de les REDUCCIONS... (De fet de lleis entenem poques coses i no volem que s'aprofin en aquest moments d'incertesa emocional de les suors i esforços de tota una vida dels que ja no estan aquí)

Aquesta reducció de 570.000 (discapacitat) + 125.000 (per ser la cònjuge) què vol dir? Que si el valor de tot el que deixa a la meva mare passa de 695.000 s'haurà de pagar? I si no passa d'aquesta quantitat no s'haurà de pagar tant? Tampoc entenem la frase "més la meitat de la resta fins a un límit de 37.500"...

Pel que veig hi ha una controversia legal amb si s'aplicarà lo anterior o potser pel fet que el meu pare tenia més de 75 anys primarà a la discapacitat de la meva mare.

I finalment... Voldríem saber si la pensió de viudetat és compatible a la invalidesa permanent que ja cobra la meva mare. Segons hem sentit la pensió de viudetat és només un petit % de la pensió del difunt, o sigui que quantitativament no totes les pensions de viudetat són iguals per tothom...

Una salutació i de nou moltes gràcies...


jordibonet escrigué:Pel que fà a l'Impost de Successions hores d'ara per una incapacitat del 65% o mes es te dret a una reducció de 570.000€ (ara parlen d'augmentar-la a 650.000€, però no se si tindrà efectes retroactius) que s'afegeix a la reducció per parentiu que hores d'ara per al cònjuge es de 125.000€ fixos, mes la meitat de la resta fins a un límit de 37.500€. Ara les persones de 75 anys o mes gaudeixen d'una reducció extra de 275.000€, però no es acumulable a la de incapacitat.

En teoría diuen que la incapacitat ha d'estar reconeguda per l'ICASS (Institut Català d'Assistència i Serveis Socials), tu dius que està reconeguda per l'ICS (Institut Català de la Salut), assegurat be de que serveix igualment, ja que si no fos així, dins del termini de pagament voluntari pots demanar el reconeixement de l'ICASS, aixó si, triguen una barbaritat en fer-lo, però te efectes retroactius a la data de sol·licitud.

Pel que fà a altres impostos com per exemple la plusvàlua municipal, desconec si la incapacitat de la teva mare pot suposar algún avantatge ja que cada municipi te autonomía en aquest aspecte.

Pel que fà al bloqueig dels comptes a nom del difunt, les que estiguin amb mes d'un titular, quedaràn bloquejades en la part que correspongués al difunt del saldo que hi havía el día de la defunció, i si alguna ja sigui a la vista o a termini només estava a nom d'ell, quedarà bloquejada integrament. Si rebusques en aquest fòrum podràs veure que es una pràctica de legalitat dubtosa, però lluitar-hi es dificil, a mes no creguis que quan els hi portis els papers conforme s'ha liquidat l'impost te les desbloquejaran al moment, abans ho portaràn als seus serveis jurídics perque comprovin que està be, tot plegat et voldràn cobrar comissions en alguns casos abusives, jo aixó si que ho lluitaría.

stargate

Nombre de missatges : 2
Fecha de inscripción : 05/02/2010

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  irina el Ds 06 Feb 2010, 10:25

Como muy bien se está exponiendo por otros miembros del foro en este mensaje, la ley publicada el 31/12/2009, como mínimo es dudosa, por lo que es de desear que la reforma a presentar por la Generalitat próximamente, no se limite solo a ampliar las cifras aplicables, sino que también clarifique si las personas mayores de 75 años, con un grado de discapacidad igual o superior al 65% pueden optar por la reducción más favorable. No obstante, mucho me temo que nos intentarán colar de nuevo otro gol de "grandes titulares y decorados de cartón-piedra", tal como está pasando últimamente a nivel estatal, autonómico y local y que ya vemos como los mercados internacionales empiezan a castigar a España por tanta mentira y buenas palabras disfrazadas de teórica política social y otros inventos atípicos.

Si hacen lo mismo que con el ajuar doméstico, que a pesar de la sentencia del TSJC, la reinterpretan en su resolución del 14/1/2009 diciendo que "se ha querido buscar una correspondencia entre el patrimonio del causante y su nivel de vida, por lo que hay que aplicar la literalidad de la ley que habla de caudal relicto y no solo de inmuebles", la verdad es que nos espera a todos una buena paliza, con escasas probabilidades reales de defensa.

Vivimos un país maravilloso, resulta que en la reciente conferencia del profesor Alexandre Pedrós, uno de los padres de la Constitución Miquel Roca Junyent confirma que el Impuesto sobre Sucesiones y Donaciones es claramente anticonstitucional y todos nos quedamos tan tranquilos y nadie hace nada para derogar estatalmente dicha ley (cuyas zarpas ha afectado incluso a la familia real).


Para los que no pudieron leer mi mensaje de 1/1/2010, detallo unas reflexiones preliminares que ya apuntaban a remarcar la ambigüedad de una posible nueva injusticia de nuestro apreciado gobierno autonómico, concentrado en personas vulnerables:Respecto al tema de la nueva reducción para personas mayores,
a mi juicio el problema se origina en que el artículo 23 de la nueva ley
sobre ISD está redactado en modo
imperativo
cuando dice "SE APLICA", en vez de decir, "SE PODRÁ
APLICAR", por lo que a mi entender, la idea del legislador podría ser
que vaya en la línea de que si el heredero tiene una edad inferior a 75 años
se apliquen las reducciones por discapacidad de la ley 2.1.d, mientras que si
supera dicha edad hay que aplicar imperativamente la nueva reducción para personas
mayores y no las correspondientes por discapacidad.


No obstante,
coincido contigo con que la redacción como mínimo es algo dudosa y
que si no se clarifica este aspecto en el nuevo proyecto de ley a presentar
este mes, se debería emitir consulta vinculante por parte de la Direcció General
de Tributs catalana.


Sería
interesante que algún miembro de la asociación o del foro con conocimientos
jurídicos más profundos que los míos (abogado, asesor fiscal, notario, magistrado,
profesor universitario) emitiera su opinión al respecto, ya que sería muy
triste que por una redacción quizá no muy bien conseguida, como consecuencia
de que las enmiendas definitivas entraron pocas horas antes de la aprobación
de la ley, se pudiera producir alguna situación de INJUSTICIA ADICIONAL en
personas altamente vulnerables. Otra posibilidad es que en los primeros DOGC
del presente año, se publiquen las famosas erratas, si es que las mismas se
han producido.


irina

Nombre de missatges : 261
Fecha de inscripción : 07/11/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  jordibonet el Dv 05 Feb 2010, 18:03

Es de 275.000 no de 250.000 i ja he esmentat al meu post que no es acumulable (compatible) amb la de discapacitat, en tot cas la redacció pot ser desafortunada com irònicament soleu dir vosaltres els que enteneu de lleis, però es de sentit comú que s'hauría d'aplicar la mes favorable al contribuent, ara, sabent de quin peu calcen, tot es possible.
avatar
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  mylai el Dv 05 Feb 2010, 17:06

Compte amb una de les moltes "joies" amagades a la nova regulació.

A la nova normativa s'estableix una nova reducció de 250.000.- Euros pel supòsit de que l'hereu tingui 75 anys o més(no sé si és el vostre cas), però, ( i aquí es troba el parany), s'estableix que aquesta reducció és incompatible amb les reduccions per discapacitat, les quals, en funció del capdal hededitari, poden ser molt més elevades.
Per una altra banda, del texte de la Llei sembla deduir-se que l'interessat de 75 o més anys no pot triar entre una reducció o altra, donat que, al regular el dret d'optar de l'interessat respecte a determinades reduccions no hi contempla aquestes. Per aixòi, tenint en compte l'actitud habitual de la Generalitat, són capaços d'obligar a l'aplicació de la reducció per edat malgrat que existeixi discapacitat.

Ja ho veurem, però no vull dona'ls-hi idees.

mylai

Nombre de missatges : 176
Fecha de inscripción : 25/04/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  jordibonet el Dv 05 Feb 2010, 11:15

Pel que fà a l'Impost de Successions hores d'ara per una incapacitat del 65% o mes es te dret a una reducció de 570.000€ (ara parlen d'augmentar-la a 650.000€, però no se si tindrà efectes retroactius) que s'afegeix a la reducció per parentiu que hores d'ara per al cònjuge es de 125.000€ fixos, mes la meitat de la resta fins a un límit de 37.500€. Ara les persones de 75 anys o mes gaudeixen d'una reducció extra de 275.000€, però no es acumulable a la de incapacitat.

En teoría diuen que la incapacitat ha d'estar reconeguda per l'ICASS (Institut Català d'Assistència i Serveis Socials), tu dius que està reconeguda per l'ICS (Institut Català de la Salut), assegurat be de que serveix igualment, ja que si no fos així, dins del termini de pagament voluntari pots demanar el reconeixement de l'ICASS, aixó si, triguen una barbaritat en fer-lo, però te efectes retroactius a la data de sol·licitud.

Pel que fà a altres impostos com per exemple la plusvàlua municipal, desconec si la incapacitat de la teva mare pot suposar algún avantatge ja que cada municipi te autonomía en aquest aspecte.

Pel que fà al bloqueig dels comptes a nom del difunt, les que estiguin amb mes d'un titular, quedaràn bloquejades en la part que correspongués al difunt del saldo que hi havía el día de la defunció, i si alguna ja sigui a la vista o a termini només estava a nom d'ell, quedarà bloquejada integrament. Si rebusques en aquest fòrum podràs veure que es una pràctica de legalitat dubtosa, però lluitar-hi es dificil, a mes no creguis que quan els hi portis els papers conforme s'ha liquidat l'impost te les desbloquejaran al moment, abans ho portaràn als seus serveis jurídics perque comprovin que està be, tot plegat et voldràn cobrar comissions en alguns casos abusives, jo aixó si que ho lluitaría.
avatar
jordibonet

Nombre de missatges : 757
Fecha de inscripción : 25/02/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  stargate el Dv 05 Feb 2010, 10:41

Voldríem conèixer si una discapacitat física de la cònjuge i única hereu del difunt valorada per l' ICS en més d'un 80% pot o no mitigar l'impacte econòmic dels diferents impostos relacionats amb l'herència (Existeix testament a favor de la cònjuge).

La data de defunció és del 31/01/2010.

L'herència seria una segona residència (Terreny fonamentament ja que la vivenda només són quatre parets) i diners en el banc (A les llibretes del banc, difunt i cònjuge consten com a titulars i els diners són dels esforços de tots dos. Jo, fill del difunt també tinc com a segon titular de la llibreta al meu pare, però a diferència amb les anteriors els diners eren generats només per mi) Ens han dit que la meitat dels diners de totes elles quedaran bloquejats... Què passarà amb les llibretes a termini que estan també a nom del difunt?

Una abraçada i una salutació cordial per tots!!!

stargate

Nombre de missatges : 2
Fecha de inscripción : 05/02/2010

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: HERÈNCIA A FAVOR DE CONJUGE AMB DISCAPACITAT SUPERIOR AL 80%

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum