Deducció per darrera malaltia

Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  alphavillian el Dc 30 Set 2009, 11:44

No redundaré en el profundament fastigós que és aquest Impost.
Ja no sol per la injustícia, sino pel difús de molts dels criteris aplicats, que fan de la seva tramitació un galimaties inmund.

Jo intentaré anar a que me les acceptin, de fet, aniré a per les factures avui mateix.
Tot i que llegint el que llegeixo, no sóc massa optimista, efectivament.

Moltes gràcies!
Héctor.

alphavillian

Nombre de missatges : 13
Fecha de inscripción : 08/07/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  mylai el Dc 30 Set 2009, 07:42

Desgraciadament montser té raó. La tàctica de la Generalitat és desestimar recursos per norma, estiguin o no fonamentats, obligant a la gent a acudir a un procés judicial que moltes vegades no pot pagar. Ho puc comprovar continuament.És per això que hem de seguit lluitant perque això no continui succeint. Son moltes les persones que encara no son conscients d'aquesta injustícia.

mylai

Nombre de missatges : 176
Fecha de inscripción : 25/04/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  Montser el Dt 29 Set 2009, 20:47

Cuando me he referido a que solo admiten los gastos después del fallecimiento, es porque a mí me sucedió así. Yo hize la autoliquidación en los 6 primeros meses y pagué lo que me tocaba, muy a mi pesar. Pero 15 días antes de cumplirse el plazo de prescripción me notificaron una propuesta de liquidación porque no estaban de acuerdo, entre otras cosas, con los gastos de última enfermedad.

Presenté escrito de alegaciones justificando que lo había pagado yo, con los resguardos firmados con tarjeta de crédito. Te puedo asegurar que no se lo leyeron porque la respuesta fue que había sido pagado con una cuenta en la que el difunto era cotitular (jamás he tenido una cuenta con mi padre) y que por tanto solo podían tener en cuenta la mitad del importe total.

Presenté entonces Recurso de Alegaciones y contestaron que los gastos fueron pagados en vida del causante y con una cuenta de la que era cotitular (vuelta con lo mismo, que es totalmente falso).

Como podéis ver hacen lo que les da la gana. Yo tengo toda la razón del mundo, pero saben que nos cansamos en esta batalla, que además de rabia, suele implicar una cantidad razonable de dinero en gastos de abogados y demás, y que cuando llegamos aquí seguramente la mayoría tiramos la toalla. Quizá si no nos hubieran dejado tan pelados con el pago del impuesto, hubiera tirado para adelante.

Quiero decir con todo esto que ponen tantas pegas a todo, que en definitiva solo aceptan sin más los gastos después del fallecimiento, porque en lo demás si no es por una cosa es por otra, el caso es que no te los admiten y tú a pagar y a pagar.

ES DESESPERANTE, POR ESO LUCHO CONTRA ESTE IMPUESTO TAN INJUSTO.
avatar
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  alphavillian el Dt 29 Set 2009, 17:57

O sigui, i tal com em temia. Ni sí, ni no, sino tot el contrari. Com tot en aquest tribut.

Crec que és més que justificable que una ELA que et va deixant sense movilitat progressivament fins que t'arriba a un órgan vital (els pulmons en el cas de la mare) necessita un munt d'elements ortopèdics que el meu pobre pare va haver de pagar de la seva butxaca abans de que morís.

Ho afegiré, si més no com a justícia amb una mort tan diferida i crua com la de la mare i si em diuen que no els hi preguntaré que em diguin ells què es necessita per donar una mort digna i cuidar a una persona afecta d'aquesta malaltia.
No tinc totes les factures amb mí, però ja he parlat amb l'ortopèdia i em podrien imprimir de nou totes en el moment que volgués.

Gràcies per les vostres respostes!
Héctor.

alphavillian

Nombre de missatges : 13
Fecha de inscripción : 08/07/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  mylai el Dt 29 Set 2009, 17:22

La normativa aplicable en matèria de impost de successions estableix que son deduibles les despeses d'última enfermetat del difunt, sempre i quan es justifiquin i que les hagin abonat l'hereu o els hereus.
En cap moment s'estableix que s'hagin d'haver abonat després de la mort. Això seria absurd, donat que després de la mort ja no hi ha despeses d'enfermetat. En tot cas, hi hauria despeses d'enterrament i funeral.
Allò que sí heu de tenir en compte és justificar que les despeses ho son precisamente per l'ultima enfermetat del difunt i no per altres enfermetats anteriors.
En aquest sentit, la Generalitat no té un criteri general, peró si que, en les seves consultes, estableix, seguint el criteri del Ministeri d'Hisenda, que la malaltia les despeses de la qual es volen deduir ha de ser la causant de la mort.
Tampoc s'estableix enlloc que les despeses s'hagin d'haver produit en l'any anterior a la defunció.
Bàsicament, en les diferents consultes, la Generalitat ve a dir que s'ha d'analitzar cada cas en concret.
Un consell : Presenta la liquidació aplicant les despeses que siguin de l'ultima malaltia i que hagis pagat tu i que sigui la Generalitat qui justifiqui en quin precepte legal es fonamenta per exigir que hagin estat pagades després de la mort. En tot cas, serà l'Administració qui, si ho creu convenient, pot revisar la liquidació i, en tot cas, haurà de fonamentar el criteri que apliqui per fer la revisió.
Quedi en tot cas clar que allò que estableix la normativa és el que està en negreta al començament. O sigui, que totes las matitzacions que pugui fer o dir la Generalitat no son més que criteris administratius totalment qüestionables davant d'un Jutjat o Tribunal.
De fet, per exemple, hi ha una consulta de l'any 2008 en la qual la Generalitat estableix que les despeses del geriàtric no són deduibles i una altra consulta de l'any 2.009 en la qual diu que s que ho son.
Per tant, el meu consell final es que t'assessoris bé abans de fer res, peró que no et refiis dels criteris de la Generalitat, perque, en cas de dubte, sempre escombren cap a casa.

mylai

Nombre de missatges : 176
Fecha de inscripción : 25/04/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  Montser el Dt 29 Set 2009, 13:12

Si vas a la web de e-tributs.net, en la página de preguntas frecuentes relativas al Impuesto de Sucesiones: http://www.e-tributs.net/pt/ca/Tributs/Tributs/Successions+i+donacions/successions.htm?seccion=PREGUNTES

Econtrarás lo siguiente:

De l'import d'aquesta massa hereditària es resten, si n'hi ha:
Les càrregues que disminueixen efectivament el valor real del bé (censos, pensions...).
Els deutes del causant sempre que es puguin acreditar de manera fefaent.
Les despeses ocasionades per un litigi de testamentaria o abintestat sempre que s'hagi produït en interès comú de tots els hereus.
Les despeses d'última malaltia, enterrament i funeral, satisfetes pels hereus.

El resultat obtingut de la resta anterior es denomina massa hereditària neta.

En “Consultes tributaries”, puedes encontrar estas 2 consultas:

1.- Qüestió: Despeses de darrera malaltia: inclusió de la despesa corresponent al pagament de la residència geriàtrica.
Número: 225E/09

Leer aquí: http://www15.gencat.cat/ecofin_dgt/AppJava/cercador?op=detall&paraulesclau_totes=despeses+d'%faltima+malaltia&etribut=consultes&pageNumber=1&ta=consultes&id=13998034 (cópialo todo entero en google)

2.- Qüestió: Despeses d'última malaltia. Deducció: límit temporal de l'últim any.
Número: 36E/08

http://www15.gencat.cat/ecofin_dgt/AppJava/cercador?op=detall&paraulesclau_totes=despeses+d'%faltima+malaltia&etribut=consultes&pageNumber=1&ta=consultes&id=11141782 (cópialo todo junto en google)

Mi experiencia personal es que tal como te han dicho solo admiten los gastos una vez fallecido, pues entonces tienen claro que no los pagó el difunto.

Yo presenté gastos de ortopedia, farmacia, ambulancias, clínicas, pero que en total tampoco era mucho, presenté los justificantes de haberlo pagado yo con tarjeta de crédito, estaba mi firma, y no admitieron nada. Es como darte contra una piedra.

De todos modos, yo presentaría todo lo que tengas.
avatar
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Deducció per darrera malaltia

Missatge  alphavillian el Dt 29 Set 2009, 09:02

Hola a tothom,

la meva mare va morir víctima d'una Esclerosi Lateral Amiotròfica, malaltia que va suposar una gran despesa al meu pare: cadires de rodes, grues de bany, de paret, material d'ortopèdia en general.

Tenim totes les factures pagades durants els darrers anys de vida de la meva mare.

Entenc que totes aquestes despeses son deduïbles com a "darrera malatia", veritat? L'altre dia vaig anar a informar-me a l'Agència Tributària i em van dir que solsament deduien les pagades després de la seva mort... em va resultar molt extrany.

Gràcies!
Héctor.

alphavillian

Nombre de missatges : 13
Fecha de inscripción : 08/07/2009

Veure perfil de l'usuari

Tornar a dalt Ir abajo

Re: Deducció per darrera malaltia

Missatge  Contenido patrocinado


Contenido patrocinado


Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum