Prou Impost de Successions a Catalunya !
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

10/12/2009 - PARLAMENT.CAT - Esmenes del Grup Parlamentari de Convergència i Unió

Ir abajo

10/12/2009 - PARLAMENT.CAT - Esmenes del  Grup Parlamentari de Convergència i Unió Empty 10/12/2009 - PARLAMENT.CAT - Esmenes del Grup Parlamentari de Convergència i Unió

Missatge  Montser Dj 10 Des 2009, 11:19

Esmenes del Grup Parlamentari de Convergència i Unió

Esmena núm. 64
D’addició
Grup Parlamentari de Convergència i Unió (15)

S’addiciona un article 21 bis dins de la Secció Segona Impost sobre Successions i Donacions, quedant redactat de la següent manera:

«Article 21 bis. Es modifica la secció segona, en la seva redacció actual, de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives, en els següents ter¬mes:

Secció Segona

Impost sobre Successions i Donacions

Article 2. Reduccions de la base imposable.

En les adquisicions mortis causa, incloses les dels be¬neficiaris de pòlisses d’assegurances de vida, la base liquidable s’obté mitjançant l’aplicació sobre la base imposable de les reduccions següents, les quals substi¬tueixen les de l’Estat que siguin anàlogues:

a) La que correspongui de les incloses en els grups se¬güents:

Grup I: adquisicions per descendents i adoptats menors de vint-i-un anys: 600.000 euros.

Grup II: adquisicions per descendents i adoptats de vint-i-un anys o més, cònjuges, ascendents i adoptants: 600.000 euros.

Grup III: adquisicions per col•laterals de segon i ter¬cer grau, ascendents i descendents per afinitat: 500.00 euros.

Grup IV: adquisicions per col•laterals de quart grau, graus més distants i estranys: 400.000 euros.

b) Juntament amb la reducció que pogués correspondre en funció del grau de parentiu amb el causant, en les ad¬quisicions per persones amb disminució física, psíquica o sensorial, en grau de minusvalidesa igual o superior al 33%, s’aplica una reducció de 600.000 euros. Si el grau de minusvalidesa és igual o superior al 65%, la reducció és de 900.00 euros. A aquests efectes, els graus de minusvalidesa són els que s’estableixen d’acord amb el barem a què es refereix l’article 148 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial Decret legislatiu 1/1994, de 20 de juny.

c) Amb independència de les reduccions a què fan refe¬rència les lletres a i b, s’aplica una reducció del 100%, amb un límit de 200.000 euros, sobre les quantitats percebudes pels beneficiaris de contractes d’asseguran¬ces sobre la vida, quan llur parentiu amb la personal contractant morta sigui el de cònjuge, ascendent, des¬cendent, adoptant o adoptat. En el cas d’assegurances col•lectives o contractades per les empreses en favor de llurs treballadors, s’ha d’atendre el grup de parentiu entre la persona assegurada i la beneficiària. La reduc¬ció és única per subjecte passiu, qualsevol que sigui el nombre de contractes d’assegurança de vida dels quals sigui beneficiari. En el cas que tingui dret al règim de bonificacions i reduccions que estableix la disposició transitòria quarta de la Llei de l’Estat 29/1987, de 18 de desembre, de l’impost sobre successions i donacions, el subjecte passiu pot optar entre aplicar aquest `regim o la reducció que s’estableix en aquest apartat.

d) Sens perjudici de les reduccions que siguin proce¬dents d’acord amb les lletres a, b i c, en les adquisicions mortis causa que correspongui al cònjuge, als descen¬dents o adoptats, als ascendents o adoptants o als col•laterals fins al tercer grau del causant, es pot aplicar en la base imposable una reducció del 99% sobre el valor dels béns i els drets següents, en els termes i les condicions que s’especifiquen:

Primer. El valor net dels elements patrimonials afectes a una empresa individual o a una activitat professional del causant. També s’aplica la reducció respecte als béns del causant utilitzats en el desenvolupament de l’activitat empresarial o professional del cònjuge sobre¬vivent, quan aquest sigui l’adjudicatari dels béns.

Segon. Les participacions en entitats, amb cotització o sense cotització en mercats organitzats, per la part que correspongui a la proporció existent entre els actius necessaris per a l’exercici de l’activitat empresarial o professional, minorats amb l’import dels deutes que en deriven, i el valor del patrimoni net de l’entitat. Per a gaudir d’aquesta reducció, cal que es compleixin els requisits següents:

Que l’entitat no tingui per activitat principal la gestió d’un patrimoni mobiliari o immobiliari. S’entén que una entitat no gestiona un patrimoni mobiliari o immobiliari i que, per tant, exerceix una activitat empresarial quan, per aplicació del que estableix l’article 75 de la Llei de l’Estat 43/1995, de 27 de desembre, de l’impost sobre societats, la dita entitat no compleix les condicions per¬què es consideri que més de la meitat del seu actiu és constituït per valors o és de mera tinença de béns.

Que, quan l’entitat tingui forma societària, no hi con¬corrin els supòsits establerts per l’article 75 de la Llei de l’Estat 43/1995, de 27 de desembre, de l’Impost sobre societats, llevat del que estableix la lletra b), número 1, del dit article.

Que la participació del causant en el capital de l’entitat fos almenys del 5%, computat de forma individual, o del 20%, conjuntament amb el cònjuge, els ascendents, els descendents o els col•laterals de segon grau, tant per consanguinitat, com per afinitat o adopció.

Que el causant hagués exercit efectivament funcions de direcció en l’entitat, tasca per la qual percebés una remuneració que representés més del 50% de la totali¬tat dels seus rendiments d’activitats econòmiques i del treball personal. Als efectes d’aquest càlcul, no s’han de computar entre els rendiments d’activitats econòmi¬ques i del treball personal els rendiments de l’activitat econòmica a què es refereix l’apartat primer. Quan una mateix a persona sigui titular de participacions en diverses entitats en les quals desenvolupi tasques directives retribuïdes i sempre que hi concorrin les con¬dicions establertes per les lletres a, b i c, per al càlcul del percentatge que representa la remuneració per les funcions directives exercides en cada entitat respecte a la totalitat dels rendiments del treball i per activitats econòmiques del causant, no s’hi ha d’incloure els ren¬diments derivats de l’exercici de les funcions de direcció en les altres entitats. Si la participació en l’entitat és conjunta amb alguna o algunes de les persones a què es refereix la lletra c, les funcions de direcció i les re¬muneracions que en deriven han de complir-se almenys en una de les persones del grup de parentiu.

Tercer. L’habitatge habitual del causant. Aquesta reduc¬ció és aplicable al cònjuge, als descendents o adoptats i als ascendents o adoptants; en el cas d’un parent col•lateral, per a gaudir d’aquesta reducció per adquisició de l’habitatge habitual, ha d’ésser més gran de seixanta-cinc anys i haver conviscut amb el causant durant els dos anys anteriors a la seva mort.

Quart. Les finques rústiques de dedicació forestal que disposin d’un pla tècnic de gestió i millora forestal apro¬vat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca o pel Departament de Medi Ambient. També s’aplica la reducció si el pla forestal esmentat és aprovat dins el termini de presentació voluntària establert pel Regla¬ment de l’impost.

Cinquè. Els béns culturals d’interès nacional i els béns mobles catalogats qualificats i inscrits d’acord amb la Llei 9/1993,de 30 de setembre, del patrimoni cultu¬ral català; els béns inscrits i catalogats del patrimoni històric o cultura de les altres comunitats autònomes,d’acord amb la normativa específica que els reguli, i els béns compresos en els apartats u i tres de l’article 4 de la Llei de l’Estat 19/1991, de 6 de juny, de l’impost sobre el patrimoni.

Sisè. Les reduccions establertes per aquesta lletra d s’apliquen en el cas d’adquisició tant de la plena o nua propietat com de qualsevol altre dret sobre els béns afectats.

Setè. El gaudi definitiu de la reducció establerta per l’apartat primer d’aquesta lletra d resta condicionat al manteniment de l’exercici de la mateixa activitat i de la titularitat i afectació a aquesta dels mateixos béns i drets, o els seus subrogats amb un valor equivalent, en el patrimoni de l’adquirent durant els cinc anys se¬güent a la mort del causant, llevat que aquest morís dins aquest termini. També el gaudi definitiu de la reducció establerta en els apartats segon i tercer d’aquesta lle¬tra d resta condicionat al manteniment de l’adquisició en el patrimoni de l’adquirent en el termini assenyalat anteriorment, amb la mateixa excepció.

Vuitè. Quan a la reducció establerta per l’apartat quart, el gaudi definitiu d’aquesta resta condicionat al man¬teniment de la titularitat de la finca en el patrimoni de l’adquirent durant els cinc anys següent a la mort del causant, llevat que, al seu torn, morís l’adquirent dins aquest termini.

Novè. Quant a la reducció establerta per l’apartat cin¬què, el gaudi definitiu d’aquesta resta condicionat al manteniment de la titularitat dels béns adquirits en el patrimoni de l’adquirent durant els cinc anys següents a la mort del causant, llevat que, al seu torn, morís l’adquirent dins aquest termini o els adquireixi la Ge¬neralitat.

Desè. El causahavent no pot fer actes de disposició i operacions societàries que, directament o indirecta¬ment, puguin donar lloc a una minoració substancial del valor de l’adquisició.

Onzè. En el cas d’incompliment dels requisits a què es refereixen els apartats setè, vuitè, novè i desè, el subjec¬te passiu ha de pagar, dins el termini reglamentari de declaració-liquidació corresponent a actes de transmis¬sió inter vius, la part de l’impost que s’hagi deixat d’in¬gressar com a conseqüència de la reducció practicada juntament amb els interessos de demora acreditats.
2. Si uns mateixos béns o drets, en un període màxim de deu anys, fossin subjecte de dues o més transmissions mortis causa en favor del cònjuge, dels descendents, dels ascendents, dels adoptants o dels adoptats, en la segon i ulteriors transmissions s’ha de practicar en la base imposable, amb caràcter alternatiu, la més favo¬rable de les dues reduccions següents:

a) Una reducció en una quantia equivalent a l’import de les quotes de l’impost sobre successions i donaci¬ons satisfetes per raó d eles transmissions mortis causa precedents.

b) La reducció que resulti en funció de l’escala se¬güent:

Primer. Reducció del 50% del valor real dels béns i els drets, quan la segona transmissió o la ulterior s’hagi produït dins l’any natural següent comptat des de la data de la primera transmissió o l’anterior.

Segon. Reducció del 30% del valor real dels béns i els drets, quan la segona transmissió mortis causa o la ul¬terior s’hagi esdevingut després del primer any i abans del transcurs de cinc anys naturals comptats des de la data de la primera transmissió o l’anterior.

Tercer. Reducció del 10% del valor real dels béns i els drets quan la segona transmissió o la ulterior s’hagi produït després dels cinc anys naturals següents a la data de la primera transmissió mortis causa o l’ante¬rior.

Quart. En el cas que les reduccions a què es refereixen els punts primer, segon i tercer d’aquesta lletra recai¬guin sobre béns i drets als quals sigui aplicable el que disposa la lletra d de l’apartat 1, el percentatge de re¬ducció només s’aplica al romanent del valor del bé o el dret que no n’és objecte.

3. L’aplicació de les reduccions a què fa referència l’apartat 2 és condicionada al fet que, per raó de la pri¬mera adquisició mortis causa o l’anterior, s’hagi produït una tributació efectiva en concepte de l’impost sobre successions i donacions, i s’entén sens perjudici de les reduccions que hi escaiguin. En qualsevol cas, s’admet la subrogació de béns o drets sempre que s’acrediti fe¬faentment.

Article 3. Tarifa

La quota íntegra de l’impost sobre successions i dona¬cions s’obté aplicant a la base liquidable, calculada segons el que es disposa en l’article 2 d’aquesta Llei, l’escala següent:


Base liquidable Quota íntegra Resta base liquidable Tipus
Fins a euros Euros Fins a euros %
0,00 0,00 1.000.000,00 3,00
1.000.000,00 50.000,00 3.000.000,00 6,00
3.000.000,00 250.000,00 en endavant 9,00


Article 4. Quota tributària

La quota tributària per l’impost sobre successions i do¬nacions s’obté aplicant a la quota íntegra el coeficient multiplicador que correspongui dels que s’indiquen a continuació, establerts en funció del patrimoni pree¬xistent del contribuent i del grup, segons el grau de parentiu, assenyalat en l’article 2 anterior:

Grau de parentiu
Grups I i II Grup III Grup IV
1,00 1,00 1,00

Quan la diferència entre la quota tributària obtinguda per l’aplicació del coeficient multiplicador que corres¬pon i la que resulta d’aplicar a la mateixa quota íntegra el coeficient multiplicador immediat inferior és més gran que la que hi ha entre l’import del patrimoni preexistent tingut en compte per a la liquidació i l’import màxim del tram de patrimoni preexistent que motiva l’aplicació de l’esmentat coeficient multiplicador inferior, aquella es redueix en l’import de l’excés.

Article 4 bis. Bonificacions en adquisicions «mortis causa».

Els subjectes passius inclosos en els grups I i II dels previstos en la lletra a) de l’article 2 de la present llei aplicaran una bonificació del 99 per 100 en la quota tributària derivada d’adquisicions «mortis causa» i de quantitats percebudes per beneficiaris d’assegurances de vida que s’acumulin a la resta de béns i drets que integren la porció hereditària del beneficiari.

Els subjectes passius inclosos en els grups III i IV dels previstos en la lletra a) de l’article 2 de la present llei aplicaran per als mateixos supòsits esmentats en el pa¬ràgraf anterior una bonificació del 95,0 per 100 i del 90,0 per cent en la quota tributària, respectivament.

Article 4 Ter. Bonificacions en transmissions lucratives entre vius.

En les adquisicions «inter vius», els subjectes passius inclosos en els grups I i II de parentiu previstos en la lletra a) de l’article 2 de la present llei, aplicaran una bonificació del 99 per 100 a la quota tributària derivada de les mateixes. Serà requisit necessari per a l’aplicació d’aquesta bonificació que la donació es formalitzi en document públic.

Els subjectes passius inclosos en els grups III i IV dels previstos en la lletra a) de l’article 2 de la present llei aplicaran per als mateixos supòsits esmentats en el pa¬ràgraf anterior una bonificació del 95,0 per 100 i del 90,0 per cent en la quota tributària, respectivament.

Quan la donació sigui en metàl•lic o en qualsevol dels béns o drets contemplats en l’article 12 de la Llei 19/1991, de 6 de juny, del Impost sobre el Patrimoni, la bonificació només serà aplicable quan l’origen dels fons donats estigui degudament justificat, sempre que, a més, s’hagi manifestat en el propi document públic en el qual es formalitzi la transmissió l’origen d’aquests fons».


Esmena núm. 69
De modificació
Grup Parlamentari de Convergència i Unió (20)

Es modifica l’article 22, que passa a tenir la següent redacció:

«Article 22. Ajornament de l’impost sobre successions i donacions per les oficines de gestió
Els òrgans de l’Agència Tributària de Catalunya com¬petents per a la gestió de l’impost sobre successions i donacions poden acordar l’ajornament de fins a cinc anys del pagament de les liquidacions practicades per causa de mort, sempre que no hi hagi en l’inventari de l’herència efectiu o béns fàcilment realitzables sufici¬ents per a pagar les quotes liquidades i la sol•licitud d’ajornament s’efectuï abans de finalitzar el termini reglamentari de pagament. La concessió de l’ajorna¬ment implica l’obligació de satisfer l’interès de demora corresponent».

Esmena núm. 70
D’addició
Grup Parlamentari de Convergència i Unió (21)

S’addiciona un nou Article 22 bis) amb la següent re¬dacció:

«Article 22 bis) Reducció per l’adquisició mortis causa de l’habitatge habitual causant
Amb efectes des de l’1 de gener de 2010, s’afegeix un tercer paràgraf a l’apartat tercer de l’article 2.1.d) de la Llei 21/2001, de 28 de desembre, amb la redacció següent:

Es considera habitatge habitual el que s’ajusta a la definició i als requisits establerts per la normativa de l’impost sobre la renda de les persones físiques. L’ha¬bitatge, un traster i fins a dues places d’aparcament es poden considerar conjuntament com a habitatge habi¬tual, malgrat que no hagin estat adquirits de manera simultània en unitat d’acte, si estan situats al mateix edifici o complex urbanístic i es troben, en el moment de la transmissió, a disposició dels seus titulars, sense haver estat cedits a tercers.

En cas que en el moment de la realització del fet im¬posable el causant tingui la residència efectiva en un altre domicili del qual no n’és titular, també té la con¬sideració d’habitatge habitual aquell que tenia aquesta consideració fins a qualsevol dia dels cinc anys anteri¬ors a la mort, sempre que no hagi estat cedit a tercers en l’esmentat període. Als efectes del que s’estableix en aquesta lletra es considera que el causant té la re¬sidència efectiva en el domicili del qual n’és titular en aquells casos que el causant està ingressat en una re¬sidència o en centres especialitzats».

Esmena núm. 96
D’addició
Grup Parlamentari de Convergència i Unió (47)

S’afegeix una nova Disposició Transitòria amb la se¬güent redacció:

«Disposició Transitòria. Comprovació dels valors dels béns immobles en els fets imposables de l’any 2010

Els coeficients de correcció de valors cadastrals que possibiliten que la comprovació del valor declarat de la transmissió o la successió d’un bé immoble tingui la consideració de no prioritària per a l’Administració tributària catalana, per a l’any 2010 seran els mateixos que han estat vigents l’any 2007.

El que es disposa en l’apartat anterior no serà d’aplica¬ció quan el municipi hagi fet una revisió dels seus valors cadastrals. En aquest cas, els coeficients s’adequaran a l’actualització dels valors de manera que en conjunt no es produeixi cap augment de la valoració».


Esmena núm. 102
D’addició
Grup Parlamentari de Convergència i Unió 53

S’afegeix una nova Disposició Final, amb la següent redacció:

«Disposició Final (nova)

Les modificacions que en aquesta llei es produeixin re¬latives a l’Impost sobre Successions i Donacions i de manera especial pel que fa a mínims exempts, tipus, bonificacions i deduccions, s’aplicaran a aquells fets imposables derivats de l’adquisició per herència, llegat i per les quantitats que es cobrin com a conseqüèn¬cia d’una assegurança de vida que encara es trobin en període voluntari de liquidació el dia 1 de gener de 2010».


Leer aquí: http://www.parlament.cat/activitat/bopc/08b594.pdf








[u]
Montser
Montser

Nombre de missatges : 4636
Fecha de inscripción : 08/05/2009

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt

- Temas similares

 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum